Testul psihologic

Trimis la data: 2005-10-18
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 8.13 / 10
Downloads: 9650
Autor: Laurentiu
Dimensiune: 9kb
Voturi: 502
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Încercările de definire sunt extrem de variate, deoarece pot surprinde aspectele esenţiale ale acestui concept. Astfel, L. Cronbach consideră testul ,,o procedura sistematică pentru compararea comportamentului a două sau mai multe persoane. Este vorba de o comparare statistică, cantitativă şi calitativă a rezultatelor unui individ cu cele ale altei persoane plasate în aceeaţi situatie. Compararea se face pe baza unui etalon, adică a unui sistem metric de referinţă şi ea are drept scop clasarea individului uman într-o ierarhie cantitativă sau calitativă (tipologică - pe baza de profil).
Încercările de definire sunt extrem de variate, deoarece pot surprinde aspectele esenţiale ale acestui concept. Astfel, L. Cronbach consideră testul ,,o procedura sistematică pentru compararea comportamentului a două sau mai multe persoane“.

Este vorba de o comparare statistică, cantitativă şi calitativă a rezultatelor unui individ cu cele ale altei persoane plasate în aceeaţi situatie. Compararea se face pe baza unui etalon, adică a unui sistem metric de referinţă şi ea are drept scop clasarea individului uman într-o ierarhie cantitativă sau calitativă (tipologică - pe baza de profil).

Examinarea prin test este o estimare probabilistă, dar putem îmbunătăţi această probabilitate, adică putem creşte această probabilitate şi mări gradul de încredere în predicţia unui test, printr-o cât mai riguroasă fundamentare statistică. Prin aceasta se urmăreşte în fapt reducerea tot mai accentuată a erorii, a distorsiunilor în evaluarea psihometrică şi apropierea progresivă a testului de faptul real.

2. Principalele criterii de apreciere a testului psihologic
2.1. Obiectivitatea sau concordanţa interpersonală a testului psihologic
Aceast prim criteriu se referă la gradul în care rezultatele unui test psihologic sunt independente faţă de persoana examinatorului care exploatează psihodiagnostic acest instrument. Putem aprecia că un test este deplin obiectiv atunci când mai mulţi examinatori obţin aceleaşi rezultate la acelaşi subiect.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.