Tesutul animal

Trimis la data: 2013-02-07
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 8.23 / 10
Downloads: 1
Autor: jora111
Dimensiune: 14kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Tesutul animal reprezinta o grupare de celule strans unite intre ele care au aceeasi forma si structura si indeplinesc aceeasi functie.
Celulele animale, spre deosebire de cele vegetale, nu au perete celular.Conturul lor este greu de observat cu ajutorul microscopului optic scolar,mai ales daca ele sunt alaturate.De aceea se recomanda ca, acolo unde este posibil, trebuie sa incercam sa conturam celulele in functie de numarul si forma nucleilor. In cursul dezvoltarii embrionare, la animale se diferentiaza patru tipuri de tesuturi: epiteliale, conjunctive, muscular si nervos.
Tesuturile epiteliale acopera suprafata externa a corpului, captusesc cavitatile organelor interne, formeaza parenchimul glandelor exocrine si endocrine si membranele specializate in receptionarea stimulilor externi. Deci, dupa functia pe care o indeplinesc tesuturile epiteliale sunt de mai multe feluri: de acoperire, glandulare si senzoriale.
Celulele epiteliale sunt strans unite intre ele, printre celule aflandu-se o substanta numita ciment, daca se gaseste in cantitati mici, si fundamentala, daca se gaseste in cantitati mari.

Legatura dintre celule se realizeaza cu ajutorul tonofibrilelor sau desmozomilor (se considera a fi prelungiri ale reticulului endoplasmatic). In zona de legatura cu tesutul conjunctiv, celulele epiteliale sunt asezate pe o membrana bazala, care are rol de suport si de schimb nutritiv cu acest tesut. Epiteliile nu au vase de sange, schimbul de substante nutritive realizandu-se prin difuzie de la celulele tesutului conjunctiv care le insotesc intotdeauna. Printre celulele epiteliale se gasesc terminatii nervoase cu rol senzitiv.
Epiteliile de acoperire sunt localizate in piele si mucoasele organelor cavitare.

Dupa numarul straturilor de celule pot fi: unistratificate, pluristratificate sau pseudostratificate. Celulele lor sunt cubice, cilindrice (prismatice) sau turtite (pavimentoase) si au, in general, nuclei mari. a) Tesuturile epiteliale de acoperire unistratificate cu celule: pavimentoase se gasesc in tunica interna a capilarelor sangvine si limfatice, peritoneu (sustine organele abdominale), pericardul inimii, foitele pleurale (plamani), alveolele pulmonare.
-cubice se gasesc la nivelul bronhiolelor si in canalele unor glande secretorii

-cilindrice se gasesc in organele tubului digestiv in regiunea situata intre stomac si rect, mucoasa nazala si trompei uterine. Aceste tesuturi sunt alcatuite dintr-un singur strat de celule care se sprijina direct pe membrana bazala. Epiteliile care au celule turtite (pavimentoase) se mai numesc si endotelii. b)Tesuturile epiteliale de acoperire pluristratificate cu celule: pavimentoase se gasesc in epiderma, mucoasa esofagiana si bucala, uretre
-cubice se gasesc in canalele glandelor salivare
-cilindrice se gasesc la nivelul vezicii urinare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.