Tesuturi

Trimis la data: 2014-01-27
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 8.67 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 20kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Lumea vie se caract printr'o mare diversitate de specii situate pe diferite trepte de evolutie si adaptate la dif medii. Toate org sunt alc din celule, iar in fct de modul de organizare distingem: organisme unicel (cel joaca rol de organism si realizeaza fct de relatie, nutritie si reproducere) si org pluricel (cel, prin diferentiere ->tesuturi).Tesutul=o grupare de cel care au aprox aceeasi forma, structura, si indeplinesc aceleasi fct. Ramura biologiei care se ocupa cu studiul tesuturilor= histologie. Tesutu reir un nivel de prganizare si integrare a materiei vii superior celulei.
Diferentierea si gruparea cel in tesuturi si respectiv organe se realizeaza dupa un program genetic.
TESUTURI VEGETALE.
In dezv individuala a unei plante intalnim 2 etape: 1) Cel ou(zigot) --> embrion ( din tes embrionare); 2) tes embrionare (prin diferentiere celulara)--> tes adulte.

Criteriile de clasificare a tes vegetale:
1) Dupa forma cel : - Tesuturi Parenchimatice (sunt formate din cel izodiametrice; - sunt alc din cel care lasa spatii intercel si au pereti celulozici subtiri); - Tesuturi Prozenchimatice (prozenchimuri) (formate din cel alungite care pota vea pereti laterali ingrosati; - ex: la structura frunzei-tes palisadic; la vasele conducatoare).

2)Dupa gradul de diferentiere : ->Tes embrionare/meristematice/formative (alc din cel mici, uniforme, pline cu citoplasma; nucleu in general mare, situat central; pereti celulozici subtiri, un lasa spatii intercel; sintetizeaza intens subst organice; cel isi pastreaza capacitatea de a se divide; le int atat in str embrionului, dar si la pl adulta.

Dupa pozitie: - meristeme apicale (in vf radacinilor, tulpinilor,ramurilor, asegura cresterea in inaltime), meristeme laterale/secundare (asegura cresterea in grosime; fac parte cambiul libero-lemnos-cr in grosime si inele de crestere- si cambiul subero-felodermic-cel lui genereaza, prin diviziune, la ext suberul si la int felodermul-.; meristeme intercalare (la graminee-pl cu tulpina pai- si asegura cresterea in lungime)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.