Texte argumentative

Trimis la data: 2013-02-17
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.55 / 10
Downloads: 0
Autor: Monitor
Dimensiune: 13kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Asezand adevarul ca garantie a libertatii personale, Nicolae Steinhardt exprima succint insemnatatea sa pentru fiinta umana. Consider ca nu ne putem simti liberi, daca nu cunoastem adevarul despre lumea in care traim, indiferent daca este vorba de oamenii cu care intram in contact, de natura sau de evenimente. Numai pe aceasta baza putem intelege realitatea, care nu este altceva decat o oglindire a adevarului. Perceperea eronata a realitatii modifica modul de a gandi si de a actiona. Nu intelegem sau nu intuim la timp riscurile si consecintele actelor noastre.
Inca de la varste fragede, copiilor trebuie sa li se spuna adevarul, pe masura intelegerii lor, dar adevarul, care uneori este deformat, pe motiv ca vor afla ei adevarul cand vor fi mari. Consider ca nu exista o varsta de la care sa incepem sa aflam adevarul. El este unul singur si fiinta umana il poate suporta de timpuriu, prevenindu-se astfel deformarea si denaturarea lui.

Se diminueaza minciuna si falsitatea, dispare nevoia de a ocoli adevarul in spatele unor motivari. Prin adevar, omul devine sincer si curat, iar viata - demna si libera. Un om care iubeste adevarul este un om liber, fara spaime, singurul sau stapan fiind adevarul.Afirmatia: ,,Acei care cred numai in bani nu sunt prea cinstiti" (Cilibi Moise)
Una din cele mai vechi dorinte a fost si este legata de bogatie. Ea este cauza principala a stratificarii sociale care-i imparte pe oameni in bogati si saraci.

Fericirea de a poseda este fireasca, cine nu-si doreste sa dispuna de mijloace materiale, insa mai importanta este dorinta de a deveni bogat; in general, mijloacele ce stau la dispozitie pentru implinirea acestui scop fiind prea putin cinstite. Omul care crede in bani si-a facut deja un idol, acesta insemnand, in principal, negarea celorlalte valori. Un astfel de om are si o perceptie deformata despre propria persoana, ajungand sa creada ca-si poate permite orice daca are bani.

Sunt destui oameni in jurul nostru pentru care nimic nu conteaza mai mult, nu are valoare mai mare decat banul, uitand ca averea poate disparea intr-o clipa. Poti pierde ce ai acumulat material. Ce vei face? Vei renunta la viata? Unii vor apela si la aceasta solutie, neputand sa-si schimbe statutul din bogat in sarac. Altii vor lua pierderea ca pe o lectie de viata, foarte mare, dar vor invata ca in viata banul nu este totul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.