Textul pasoptist - Pastel

Trimis la data: 2010-03-22
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 7.47 / 10
Downloads: 0
Autor: Ana Burza
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Explica rolul elementelor de compozttie intr-un text.Titlu,secvente poetice, relatii de opoztie si simetrie, elemente de recurenta.Perioada pasoptista (1830- 1860) este marcata de revolutia de la 1848 si se caracterizeaza printr-o orientare culturala si literara de avant revolutionar, de emancipare literara , nationala.In aceasta epoca, tinerii , carturarii ce luasera contact cu viata sociala si culturala europeana doresc modernizarea tarii si incearca prin toate mijloacele o sincronizare rapida a civilizatiei romanesti cu cea europeana. Aceasta perioada de ardere a etapelor a dus la imprumutarea unor forme fara fond, dar in acelasi timp a pus temelia culturii nationale.
Dorinta carturarilor romani a fost de a pune bazele unei literaturi nationale. Revista Dacia literara traseaza liniile care vor fi urmate de scriitorii romani: Inspiratia din istoria nationala, frumusetile patriei si literatura populara.
Vasile Alecsandri a fost considerat primul nostru scriitor deplin, poet, prozator, dramaturg, om politic si patriot autentic. Numele poetului e legat de teatrul romanesc, de prima culegere de poezie populara si mai ales de poezia autentica ce valotifica filonul nostru popular.

Partea cea mai rezistenta a poeziei sale o constituie pastelurile , poezii descriptive in care autorul descrie peisaje apartinand mosiei de la Mircesti in momente diferite ale anului. Desi sunt publicate mai tarziu, pastelurile reflecta trasaturile specifice literaturii pasoptiste: coexistenta curentelor literare (clasicism, romantism), imaginea naturii ca forma de exprimare a patriotismului.

Titlul este semnificativ pentru continutul textului, autorul avand predilectia pentru titluri scurte, alcatuite din substantive articulate. 'Mezul iernii' fixeaza elementul descris in tabloul hibernal cand natura pare sa poarte toate semnele specifice iernii.
Secvente poetice

Textul e structurat in patru catrene care pot fi ordonate in doua secvente distincte. Primele trei strofe infatiseaza un tablou static, incremenit descris pe doua coordonate , terestru si cosmic in mijlocul unei ierni geroase infatisand un tablou solemn, rece in care sunetul vantului e asociat cu cel al unei orgi. Cea de a doua secventa este construita in opozitie si introduce un element dinamic. Un lup care alearga dupa prada si face sa dispara tensiunea din prima secventa.
Relatii de opozitie

Cele doua secvente sunt realizate prin opozitia static dinamic. Prima secventa contine si ea opozitia terestru- cosmic. Elementele terestre sunt stejarii , codrii, campiile, muntii; cele cosmice sunt stelele, cerul, luna. Poetul asociaza in descrierea sa imagini vizuale (zapada cristalina, fumuri albe) cu cele sonore (scartaie, organe sonoare, note ingrozitoare). Imaginile alterneaza de la elemente vizuale la cele sonore.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.