Thomas Robert Malthus si principiul populatiei

Trimis la data: 2012-10-19
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.30 / 10
Downloads: 1
Autor: Florina Tudose
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Thomas Robert Malthus (1766-1834) a fost unul dintre primii specialisti care s-a ocupat de problema populatie-dezvoltare. Legaturile complexe dintre cele doua variabile au fost reduse de Malthus la determinarea directa si unilaterala dinspre venituri spre natalitate, sporirea mai puternica a natalitatii ducand automat la scaderea veniturilor familiale.
Biografia lui T. R. Malthus are cateva repere care pot explica geneza conceptiei sale. S-a nascut la 13 februarie 1766 ca al saselea fiu al lui Daniel Malthus, in Wotton, comitatul Surrey (Anglia). Tatal sau, un om instruit, cu o situatie materiala buna, prieten cu J. J. Rousseau si David Hume - care l-au vizitat in chiar anul nasterii lui Thomas Robert - s-a ingrijit sa-i dea copilului o educatie temeinica.
Printre primii sai educatori s-au numarat Richard Graves (1715-1804) si Gilbert Wakefield (1756-1801), nume binecunoscute in istoria culturala si politica a Angliei. In 1782, intra la Jesus College in Cambridge; in 1788 este preotit, iar in 1791 devine Master of Arts. Din 1793 profesor la Jesus College; in paralel, este preot la Wotton. Prima sa lucrare tiparita este "Eseu asupra principilui populatiei in masura in care el influenteaza progresul viitor al societatii, impreuna cu observatii asupra teoriilor d-lui Godwin si M. Condorcet si ale altor autori" (Londra, 1798).

Ecoul pe care l-a provocat prima editie a "Eseului", aparut fara numele autorului, l-au determinat pe Malthus sa scoata o noua editie, in 1803, cu un titlu dezvoltat: "Eseu asupra principiului populatiei sau o trecere in revista a efectelor sale trecute si prezente asupra fericirii umane, impreuna cu o cercetare a perspectivelor referitoare la indreptarea sau moderarea relelor pe care acesta le provoaca". Diferenta intre cele doua editii consta nu numai in titlul adoptat si in marimea acestuia (prima editie are 50.000 cuvinte, a doua 200.000 cuvinte) ci si in elementele noi aduse, in analiza mai aprofundata a problemei, incat se poate spune ca este de fapt o noua lucrare.

Urmeaza editia a III-a (1806), editia a IV-a (1807), editia a V-a (1817) si a VI-a (1826), ultima din timpul vietii lui Malthus.
In 1804 este chemat ca profesor de istorie a economiei politice, la East India College, din Hertfort, recent infiintat (ulterior in Haileybury). In 1820 ii apare cea de-a doua mare o 212l118c pera "Principiile economiei politice". In 1810 incepe o corespondenta cu economistul David Ricardo (1772-1823), care dureaza pana la moartea acestuia din urma. In 1833 este ales membru al Academiei de Stiinte Morale si Politice din Franta; in 1834 este inregistrat ca si co-fondator al "Societatii de Statistica".

In 1834 moare in urma unui atac de cord.Scrierile sale au ca obiect principal populatia si economia, de aceea este dificila separarea lui Malthus-demograful de Malthus-economistul. Desigur, ideile lui Malthus au avut si au partizani, ele au dat nastere si la critici care nu au contenit si, probabil, nu vor conteni, intrand in paradigma generala a unei teorii sociale. Legenda lui Malthus este organic legata de situatia economica, politica, demografica a timpului sau; perpetuarea ei nu poate fi inteleasa fara cunoasterea evolutiei economice si demografice in cele doua secole, a situatiei actuale si a perspectivelor - in special, demografice - in deceniile urmatoare.

Asa se si explica actiunile periodice de reconsiderare a lui Malthus. Una din cele mai importante a fost cea din mai 1980, organizata de Societatea de Demografie Istorica din Paris, ale carei lucrari s-au desfasurat la sediul UNESCO. Peste 500 de participanti din 61 de tari au fost prezenti dezbatand 164 de comunicari legate de opera lui Malthus. Este important de mentionat ca o Conferinta Internationala consacrata lui Malthus, de o asemenea amploare, are loc pentru prima data in Franta, tara care, prin traditie, era ostila ideilor lui Malthus.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.