Tiganiada

Trimis la data: 2013-07-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.41 / 10
Downloads: 0
Autor: mariaana
Dimensiune: 14kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ion Budai-Deleanu (1760-1820), nascut la Cigmau, judetul Hunedoara, a fost istoric, fiolog, poet si unul dintre corifeii Scolii Ardelene. Socotit de unii exegeti drept primul mare scriitor roman, el detine un loc insemnat in lieratura romana si prin faptul ca este autorul sigurei epopei finalizate pana la aparitia operei Levantul (1990), scrisa de Mircea Cartarescu. Absovent al Facultatilor de Teologie si Filolofie de la Viena, vorbito a cinci limbi straine si cunoscator al literaturii italiene si franceze, Ion Budai-Deleanu se stabileste pentru intotdeauna la Liov, dupa un conflict cu unii reprezentanti ai Bisericii de la Blaj.
Subintitulata "Poemation eroi-comico-satiric", epopeea "Tiganiada" a avut doua variante, la distanta de 12 ani prima este scrisa in 1800 si publicata in 1875-1877, iar a doua versiune creata in 1812 a fost tiparita abia in 1925. In spirit iluminist, tema o constituie lupta pentru apararea libertatii si fiintei nationale, printr-o critica necrutatoare a randuielilor feudale, a tarelor aristocratiei si ale clerului, a depotismului si nedreptatilor sociale.

Relatiile temporale si spatiala sunt reale, derularea actiunii fiind plasata in Tara Romaneasca, secolul al XV lea, in timpul domniei lui Vlad Tepes. Voievodul planuieste miscarea de rezistenta impotriva Imperiului Otoman in cadrul careia se inscrie si prevenirea tradarii. Tiganii fac popas intre Alba si Flamanda si dupa ce defileaza zgomotos prin fata Domnitorului, isi contiunua drumul pana la locul in care-si asaza tabara la Spateni, intre Barbatesti si Inimoasa.

Vlad Tepes desi este invingator in lupta cu turcii, este alungat de la tron de catre boierii tradatori si este nevoit sa ia calea exilului. Oastea romanilor, condusa de Romandor, continua lupta antiotomana, desi boierii se opun bataliilor deoarece se tem de razbunarea ulterioara a turcilor. Tiganiada este intaia mare opera de creatie romaneasca in care toate relele regimului de exploatare feudala sunt demascate cu persistenta si satirizate cu necrutatoare ironie, egalata in literatura de mai tarziu numai de un Creanga in proza si de Caragiale in teatru.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.