Tigrul, o felina feroce

Trimis la data: 2003-05-13 Materia: Biologie Nivel: Gimnaziu Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 5242
Autor: Novac Mihai Dimensiune: 66kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cine nu a văzut măcar o dată în viaţa lui la grădina zoologică sau la televizor un tigru, merită să-l vadă. De ce? Pentru că această felină te vrăjeşte prin frumuseţea ei. Acest animal provine dintr-o familie numeroasă, felidae, cunoscută în general sub numele de feline. Astfel, tigrul e înrudit cu leul, leopardul, pantera, jaguarul, râsul, pisica, etc., toate făcând parte din aceeaşi familie.

Tigrul este recunoscut după blana sa roşcată cu dungi negre transversale. Coada în schimb este inelată alb cu negru. Masculul măsoară aproape 3 m lungime, coada fiind de 1 m şi cântăreşte circa 200 kg. Partenera lui are aproximativ 2,7 m şi cântăreşte în jur de 140 kg. Tigrul nu este prea înalt; înălţimea lui este de aproximativ 1 m, având picioarele scurte, cu gheare.

Cu toate acestea, el este foarte agil şi atinge o viteză de peste 50 km/h când fuge să-şi prindă prada. Victimele sunt animale erbivore din arealul său. Tigrul îşi urmăreşte prada de la distanţă, apoi încearcă să izoleze una în grupul în care se află, după care trece la atac. Odată victima rămasă singură, e doar o chestiune de timp până să cadă în colţii tigrului. Această felină are simţul mirosului şi auzul foarte dezvoltate, ceea ce îl ajută la identificarea prăzii.

Tigrul trăieşte în familii, în junglă. Arealul de răspândire e cuprins din Asia, sudul Caucazului, până în China, sud-estul Siberiei, India, Indonezia, Fiecare mascul îşi delimitează bine zona sa unde va locui el împreună cu familia sa. În general, tigroaica naşte trei pui: un mascul şi două femele. Ea îşi creşte cu mare grijă puii. Tigrul tată dispare în junglă pentru perioade de timp îndelungate, hoinărind pe teritoriul său de 50 km2. Dar el îşi vizitează şi familia. Puilor le place să se joace cu tatăl lor. Un loc favorabil este ochiul de apă. Tigrii sunt nu numai buni alergători, ci şi buni înotători. Pot înota fără oprire peste 5 km.

Rareori tigrii se atacă între ei. De exemplu, un tigru tânăr, care cutreieră prin pădure, poate să ajungă pe teritoriul unui alt tigru şi să se întâlnească cu acesta. Ei îşi vor scoate răgete. Dar când masculul mai bătrân îşi demonstrează superioritatea, de obicei, cel tânăr se va rostogoli pe spate cu lavele în aer, în semn de supunere, iar confruntarea ia sfârşit.

În cărţi şi în filme, tigrii sunt adesea prezentaţi drept nişte creaturi fioroase, agresive, care atacă oamenii, după care îi sfâşie şi îi mănâncă. Acest lucru nu prea e adevărat. Doar în anumite condiţii, când un tigru este flămând poate să devină periculos, dar de obicei, când vede un om, preferă să o şteargă pe furiş. Însă nu tigrul e cel care ameninţă omul, ci el este ameninţat de om. Cauza? Cererea pe plan internaţional a medicamentelor asiatice tradiţionale produse din anumite părţi ale tigrului.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.