Timpul

Trimis la data: 2013-12-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 9
Nota: 8.77 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Imi pare bine ca gindurile acestea despre structura romanesca iti pot descoperi niste piste care sa te conduca, precum pe un speolog in tainitele muntelui, in maruntaiele fictiunii. iti propun acum, dupa ce am aruncat o fugara ochire peste caracteAZristicile naratorului in raport cu spatiul romanesc (ceea ce, cu un limbaj academic antipatic, am numit punctul de vedere spatial in roman), sa examinam timpul, aspect la fel de important al formei narative, de a carui tratare adecvata depinde, ca si de spatiu, puterea persuasiva a unui roman.
Numai ca si in chestiunea aceasta trebuie sa risiAZpim, de la bun inceput, niste prejudecati, pe cit de vechi pe atit de false, ca sa intelegem ce este si cum este un roman.Ma refer la naiva asimilare ce se face de obicei intre timpul real (pe care il vom numi, fara teama de pleonasm, timpul cronologic in care traim scufundati cu totii, cititorii si autorii romanelor) si timpul fictiunii pe care o citim, un timp sau un ras-timp esentialmente diferit de cel real, la fel de inAZventat precum sint naratorul si personajele fictiunii, captati in el.

La fel ca in punctul de vedere spatial, in cel temporal intilnit in orice roman autorul a inAZvestit o doza forte de creativitate si de imaginatie, desi, in extrem de multe cazuri, se poate sa nu fi fost constient de asta. Precum naratorul, precum spatiul, timpul in care se petrec romanele este si el o fictiune, una din modalitatile de care se serveste romancierul ca sa-si emancipeze creatia de lumea reala si s-o doAZteze cu acea (aparenta) autonomie de care, repet, de-pinde puterea-i de convingere.

Desi tema timpului, care a fascinat atitia gindi-tori si creatori (printre ei pe Borges, cel ce a fantazat multe texte despre el), a dat nastere 515i84f la multiple teoAZrii, diferite si divergente, totusi cred ca toti putem fi de acord cel putin cu aceasta simpla deosebire: exista un timp cronologic si un altul, psihologic. PriAZmul exista obiectiv, independent de subiectivitatea noastra, si este cel pe care il masuram dupa miscaAZrea astrelor in spatiu si dupa diversele pozitii ocuAZpate intre ele de planete, acel timp ce roade din noi de cum ne nastem pe lume pina cind disparem si stapineste curba fatidica a vietii tuturor existenteAZlor.

Dar mai este si un timp psihologic, de care sin-tem constienti in functie de ce facem sau nu facem si care graviteaza intr-un fel foarte diferit in emoAZtiile noastre. Acest timp trece repede cind ne bucuAZram de ceva si ne cufundam in experiente intense si exaltante, care ne farmeca, ne distrag si ne absorb. Dimpotriva, se amplifica nemasurat si pare nesfir-sit -- secundele trec ca minutele, iar acestea ca orele -- cind asteptam si suferim, cind imprejurarea sau situatia noastra anume (singuratatea, asteptarea, caAZtastrofa care ne inconjoara, expectativa a ceva ce treAZbuie ori nu sa se intimple) ne da o constiinta acuta a acestei scurgeri care, tocmai fiindca am dori sa se iuteasca, pare a se incetini, a se impotmoli, a se opri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.