Tinerii, cultura si educatia

Trimis la data: 2010-11-15
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 8.01 / 10
Downloads: 1
Autor: Monica Teodor
Dimensiune: 14kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cultura, ca definitie, reprezinta "faptul de a poseda cunostinte variate in diferite domenii" si de a avea un "nivel (ridicat) de dezvoltare intelectuala" (DEX). Cultura reprezinta o mostenire ce se transmite cu ajutorul codurilor de comunicatie specifice cum sunt gesturile ori cuvintele, scrisul si artele, mass media (presa, radioul, televiziunea), media interactiva (telefonul, internetul). In acelasi fel se transmit gesturile, ritualurile, cunostintele teoretice, normele abstracte, religia. Cultura poate fi insusia prin diverse forme ale memoriei subiective (reflexe, cuvinte, imagini) dar si prin intermediul memoriei obiective(obiecte, peisaje,carti, numere, reguli).

Referate similare:

Putem spune despre tinerii din ziua de azi ca au contacte cu cultura, asa cum este perceputa ea, la nivel inalt? Dna Mirela Nasaudean (profesor, Brittish Culture & Theatre Expert) crede ca, de cultura elitista (high-culture), tinerii sunt interesati mai putin, ei indreptandu-se mai degraba spre cultura populara (youth culture). Aceasta cultura (youth culture), reprezinta o forma de exprimare a individualitatii, printr-o stramta legatura cu moda, stilul, muzica, dansul.

Faptul ca tinerii se manifesta in functie de ceea ce ei aleg, reprezinta o carte de vizita. Acestia isi aleg modele dintre celebritati, isi stabilesc niste standarde, care denota ceea ce vor sa fie si care, totodata, le da sentimentul ca apartin unui ceva mai mare, ca au ocazia sa arate cine sunt. Studiile sociologice consultate demonstreaza ca tot mai putini tineri romani, in proportie de mai putin de 50% mai citesc carti, frecventeaza cinematografe, teatre, muzee, expozitii de arte plastice, spectacole de opera si balet, concerte de muzica clasica sau spectacole de opera.

Tinerii sunt prea putin interesati de cultura clasica, si nu sunt numai ei de condamnat pentru asta. In familie, tot mai putini parinti isi indreapta copiii catre cultura, deoarece aceasta nu inseamna "producere instanta de bani". Copiii sunt indrumati din ce in ce mai mult catre viitoare cariere care sa aiba ca rezultat satisfactii materiale insemnate. Partea spirituala este lasata la o parte, din moment ce pretutindeni este promovata ideea ca prin bani, poti avea tot ce iti doresti. Aceasta tendinta poate fi considerata o influenta nefasta a culturii vest-europene si a celei nord-americane (consumerism).

Intr-un sens mai larg, poate fi considerat un efect negativ pe care-l are capitalismul asupra spiritualitatii poporului roman dupa 1989. In acelasi timp, locul ocupat de educatie si de familie in viata unui tanar roman pare sa scada incontinuu.De asemenea, in mass-media romana, prea rar sunt pomenite evenimente culturale, si tanarul, astfel manipulat, nu da importanta acestor activitati si ajunge chiar sa nu le inteleaga. Intr-o epoca in care este urmarita mult prea mult aparenta si prea putin esenta, continutul, aspectul jalnic sub care sunt prezentate orice fel de activitati culturale, ii indeparteaza pe tineri de acestea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.