Tinerii, sanatatea si sexualitatea

Trimis la data: 2010-01-15
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.81 / 10
Downloads: 0
Autor: Luana Pascu
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In Romania sanatatea are inca multe minusuri, in ultima decada numeroasele reforme si revocari de ministrii neavand inca nici un efect vizibil. Cu toate ca statisticile spun ca este un medic la 558 de locuitori, comparabil cu Marea Britanie, unul la 710, deficienta este la nivelul cheltuielilor pentru sanatate, 2.6% din PIB mult mai mic decat a altor tari ( ex. Marea Britanie 6.1% PIB ) (sursa: "Mica enciclopedie de geografie" editura Lider ). In judetul Bistrita Nasaud este un medic la 785 de locuitori, mai mult decat la nivel national ceea ce inseamna ca serviciile medicale in zona noastra au numeroase slabiciuni.
In judetul nostru, Bistrita Nasaud, in ultimii 6 ani este o tendinta de scadere a paturilor din spitale si a personalului medico-sanitar ( vezi tabel 1 ) . Numarul spitalelor si al policlinicilor a ramas acelasi, in schimb s-au inchis dispensarele medicale din zonele rurale ( vezi tabel 2), fapt ce sporeste afluxul de pacienti din satele din judet, in special tineri, care sunt mai predispusi la imbolnaviri. Unitatile sanitare din proprietatea statului acopera aproape tot domeniul sanatatii, intrucat oamenii, dar mai ales tinerii, nu sunt dispusi sa plateasca pentru serviciile medicale.

In ultima perioada se observa ca apar tot mai multe cabinete particulare ( vezi tabel 3 ), dar tendinta de renuntare la serviciile medicale oferite de stat este stopata de un factor evident: banii. Cu toate ca nivelul calitatii este mai ridicat, tinerii nu dispun de resursele financiare pentru a acoperii costurile, iar salariatii au deja o contributie pentru sanatate retinuta prin stopaj din veniturile salariilor brute, care este in procent de 6.5 % din acesta. Pentru a pune bazele unei societati puternice, avem nevoie de resursele umane necesare si pentru o schimbare benefica avem nevoie de noua generatie, de tineri care trebuie sa fie capabili si apti de lucru.

Pe langa educatie si pregatire profesionala, acestia au nevoie de o stare fizica si fiziologica normala, adica trebuie sa fie sanatosi.
Starea de sanatate a tinerilor e influentata de doi factori: conditiile de mediu si stilul de viata. Bistrita nu este foarte poluat comparativ cu restul oraselor din Romania, datorita faptului ca in aceasta zona nu este dezvoltata o structura industriala complexa. Cu toate acestea reteaua de monitorizare a poluarii de impact in municipiul Bistrita, in calitatea aerulu, a inregistrat 10 depasiri dintr-un numar de 37 de determinari in punctul de prelevare, frecventa depasirilor fiind de 26.3 %.

Valoarea medie inregistrata in 2003 a fost de 0.4313 % mg/mc, observandu-se o usoara depasire fata de valoarea limita anuala pentru protectia sanatatii umane care este, ( conform ordinului 592/2002 ), de 0.04 % mg/mc. Poluarea fonica este inca un factor ce poate influenta negativ sanatatea. S-au efectuat, in 2003 un numar de 14 determinari la limita unor zone functionale din municipiul Bistrita, observandu-se ca exista depasiri fata de nivelul de zgomot echivalent, populatia fiind expusa nivelului de zgomot superior valorii de 65
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.