Tinerii si Institutiile Locale

Trimis la data: 2010-05-15
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 7.31 / 10
Downloads: 64
Autor: Runcu Mihaela
Dimensiune: 18kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In ciuda situatiilor extrem de diverse, tinerii impartasesc in masura egala anumite valori si ambitii, desi se confrunta cu numeroase probleme, legate in special de gasirea unui loc de munca dupa absolvirea unei forme de invatamant, intemeierea unei familii , naveta intre locul de munca si studii, imposibilitatea de a achita taxele pentru anumite forme superioare de scolarizare. Insa, ceea ce se observa tot mai des la tinerii noii generatii este faptul ca ei nu mai au aceleasi aspiratii ca cei din trecut, aceeasi mentalitate, acelasi mod de a actiona.
Oferindu-ne informatii relevante referitoare la tinerii de astazi, viceprimarul municipiului Bistrita, dl. Cornel Iliesi, afirma ca acestia au un comportament diferit de cel al generatiilor anterioare, cu atat mai mult cu cat sunt supusi unor puternice influente tehnologice si informationale. Multitudinea de informatii la care au acces tinerii in zilele noastre au depasit cu mult orice asteptare, iar modul in care ei le asimileaza si le prelucreaza ii influenteaza deopotriva in ceea ce priveste modalitatile de gandire, de actiune, viata personala, locul si rolul pe care il are fiecare tanar in societate.

Avand acces deplin la informatii, un tanar in ziua de astazi se poate realiza atat profesional, cat si personal, insa un grad ridicat de superficialitate in acumularea acestora poate avea efecte daunatoare asupra personalitatii lui. Chiar daca multi dintre acestia sunt influentati negativ de surplusul de informatii, dl. Viceprimar considera ca tinerii nu reprezinta o problema a comunitatii din care fac parte. La nivel local, administratia si structurile abilitate au obligatia de a asigura conditii optime pentru dezvoltarea tinerilor si desfasurarea activitatilor specifice unei astfel de categorii sociale: invatamant, activitati culturale, sport sau divertisment.

Sentimentul de fragilitate fata de conditia lor a aparut prin pierderea increderii tinerilor in sistemele decizionale existente si printr-un anumit grad de detasare de formele traditionale de participare la viata publica, precum si de implicare in anumite organizatii de tineret.
Unii tineri afirma ca nu-si regasesc intotdeauna preocuparile reflectate in politicile publice concepute pentru si de catre semenii lor mai in varsta. O parte a tinerilor se refugiaza in indiferenta sau in individualism, in timp ce o alta e tentata de moduri de exprimare cateodata excesive, aflate chiar la limita cailor democratice.

Majoritatea dintre ei isi doreste totusi sa influenteze politicile, insa poate nu reuseste sa gasesaca mijloacele adecvate.Cu toate acestea, tinerii au un cuvant important de spus in politica si administratie, desi implicarea lor lasa uneori de dorit. Totusi, ei sunt primii afectati de evolutiile economice, dezechilibrele demografice, globalizare sau de diversitatea culturala. Tocmai lor li se cere sa creeze alte forme de relatii sociale, alte modalitati de exprimare a solidaritatii, de confruntare cu diferentele si de implinire in acelasi timp cu aparitia noilor incertitudini.

La nivelul municipiului Bistrita exista foarte multi tineri care doresc sa se implice in viata comunitatii. Cei mai indrazneti dintre acestia reusesc sa se afirme, participand la actiuni deosebit de importante, cum ar fi constituirea unui Consiliu Local al tinerilor, implicandu-se in alegerile pentru formarea acestuia. Alte actiuni deosebit de importante la care participa tinerii din municipiu sunt cele desfasurate in parteneriat cu tineri din orasele infratite cu Bistrita.

Aceste actiuni constau in schimburi de experienta la nivel educational (schimburi ce se realizeaza anual cu tineri din tari precum Germania sau Franta) sau social, prin realizarea si definitivarea unor proiecte ale caror avantaje se rasfeang direct asupra comunitatii vizate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.