Tipologia apelor minerale din Romania

Trimis la data: 2010-05-02 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Aura Dumitrea Dimensiune: 15kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
a) Apele minerale carbogazoase → se formeaza prin impregnarea apelor vadoase cu bioxid de carbon de natur; juvenila in cantitate de minimum 1 g/l. Apele carbogazoase sunt in general bogat mineralizate, dar se intalnesc si ape carbogazoase simple, care difera de apele obisnuite numai prin continutul de CO2. Se afla raspandite in regiunile unde se remarca puternice emanatii de CO2, ca rezultat al unor manifestari postvulcanice. Au importante efecte terapeutice.

Acest tip hidrochimic, care are cea mai mare extensiune spatiala, si cu concentrare deosebita in Carpatii Orientali si la contactul cu Depresiunea Transilvaniei, precum si in partea vestica a tarii, este impus de cele peste 3000 de aparitii. Principalele zacaminte au fost valorificate inca de la sfarsitul secolului al. XVIII-lea si au determinat in timp individualizarea unor statiuni balneoclimaterice cu valente recunoscute: Vatra Dornei, Borsec, Baile Tusnad, Covasna (in Carpatii Orientali), Lipova, Buzias, Tinca sau a unor localitati cu potential balnear local, partial utilizat sau constituind zacaminte utilizabile in perspectiva.

Aici se includ: Bixad Oas, Bilbor, Sancraieni, Bodoc, Malnas Bai, Zizin. Tipul predominant hidrochimic carbogazos este completat cu componenta bicarbonatata, clorurato-sodica sau feruginoasa, aceste ape cu mineralizare complexa fiind legate in cea mai mare parte tot de aureola mofetica din Carpatii Orientali. Actiunea teraputica a apelor minerale feruginoase este strans legata de metabolismul fierului in organism. Acestea sunt contraindicate in: anemii, T.B.C., leucemii, ulcer gastro-duodenal activ, hipotensiune arteriala.

c) Apele minerale sulfuroase. Apele sulfuroase sunt ape limpezi si incolore la izvor. Ele sunt legate de prezenta zacamintelor de gips sau a sulfurilor, in Carpatii Orientali sau a conglomeratelor din Subcarpatii Sudici. Mineralizarea este relativ redusa si sunt utilizate sub forma de cura interna in tratarea unor afectiuni precum cele ale vezicii biliare, colite sau diabet zaharat. Sub forma de inhalatii, ele pot fi folosite si pentru ameliorarea starilor inflamatorii respiratorii si la fluidizarea mucoasei cailor respiratorii si la fluidizarea mucoasei cailor respiratorii.

Adeseori, apele sulfuroase contin si H2S, fapt ce diversifica paleta de afectiuni tratabile, precum boli de piele, afectiuni reumatismale degenerative sau ale sistemului nervos periferic. Acestui tip hidrochimic ii apartin ape minerale frecvent intalnite in Subcarpatii sudici: Pucioasa, Olanesti, Calimanesti, Baile Govora, in Podisul Moldovei, la Niculina, la Iasi, in vestul Carpatilor Meridionali, la Baile Herculane sau la Mangalia.

Apele sulfatate sunt relativ rare si utilizate in mod neorganizat (Ivanda in Banat, langa Iasi - Breazu, Baltatesti - Neamt). Importanta prezinta apele sulfatate sodice si cele calcice si magneziene. Apele sulfatate ingerate in anumite cantitati grabesc evacuarea intestinului. Grabind evacuarea intestinului, apele au efect desintoxicant, reducand balonarea abdominala, faciliteaza activitatea cardiaca. Apele sulfatate au influenta si asupra metabolismului. Datorita accelerarii tranzitului intestinal se micsoreaza absorbtia si pacientii scad in greutate. De asemenea, ingerarea apelor sulfatate determina o actiune diuretica, influentand si asupra diabetului zaharat.

e) Apele minerale clorosodice. Se caracterizeaza printr-o mineralizare foarte ridicata ca rezultat al levigarii masivelor de sare sau al dizolvarii unor saruri din diverse formatiuni geologice. Ele contin mai mult de 1 g/l NaCl. De regula, acestea sunt cu concentratie mult mai mare, depasind 15 g/l si chiar incadrandu-se frecvent in categoria apelor cu foarte mare concentrare in NaCl, peste 150 g/l.

Acest tip hidrochimic este prezent in doua ipostaze, si anume sub forma de izvoare sarate, puternic concentrate, care apar in areale cu prezenta sarii sau a masivelor de sare din regiunea subcarpatica, precum Baltatesti, Oglinzi, Targu Ocna, Slanic Prahova, Ocnele Mari, Govora, Bazna, Someseni etc. A doua categorie este legata de apele sarate din lacurile sarate cu mare concentrare de NaCl, care se intalnesc in Subcarpati, la Slanic Prahova si Ocnele Mari, in Depresiunea Transilvaniei, la Sovata, Ocna Sibiu, Ocna Mures, Turda, Cojocna, Ocna Dej.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.