Tipologia personajelor in romanul Enigma Otiliei

Trimis la data: 2013-02-09
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.82 / 10
Downloads: 0
Autor: sabynaradu
Dimensiune: 12kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Considerat unul dintre cei mai importanti critici literari romani din toate timpurile, G.Calinescu si-a lasat amprenta si asupra literaturii romane prin romanele sale obiective, de tip balzacian.Un exemplu elocvent in acest sens este "Enigma Otiliei", un roman realist de inspiratie citadina a carui valoare deriva, cu precadere, din constructia personajelor, fiecare dintre acestea fiind dominat de o trasatura de caracter care ii defineste esenta morala.
Personaj central al romanului, Costache Giurgiuveanu, unchiul lui Felix si tutore al Otiliei, fiica sotiei decedate, intruchipeaza trasaturile clasice ale avarului: desi are indatorirea legala si morala de a asigura existenta si viitorul Otiliei, obsedat de mania banilor, amana mereu reglementarea situatiei; in ceea ce-l priveste pe Felix, refuza sa-i dea banii cuveniti; il sperie pretul unei retete etc. Cu toate acestea eroul este umanizat de sentimentele pentru Otilia careia nu-i poate refuza nimic, dar si de incercare de protectie tandra pe care o manifesta fata de cei doi tineri.

Personaj rotund, cu o evolutie ascendenta, Felix reprezinta prototipul omului superior inzestrat cu spirit lucid, rational si care prin propriile forte reuseste sa dobandeasca statutul social la care ravnea. Ambitios si dedicat studiului, Felix reuseste in cariera iar inteligenta si vointa il vor ajuta sa depaseasca conflictele interioare cauzate de iubirea ce o manifesta pentru Otilia.

Otilia, cel mai complex personaj al romanului concentreaza tot interesul scriitorului. Spre deosebire de celelalte personaje carora li se pot asocia cu usurinta tipologii umane, Otilia este mai degraba un simbol al feminitatii cu toate misterele si complexitatile ei. De altfel, contrastele ce-o caracterizeza, exaltare si tristete, naivitate si maturitate, rasfat si generozitate, sunt trasaturi ce simbolizeza feminitatea imprevizibila.

Singurul reper valoric pozitiv pentru aproape toate personajele romanului este Pascalopol, exponentul moralitatii. Mosier cultivat, cu gesturi rafinate care stie sa ocrotesca din cavalerism, capabil sa renunte pentru binele aproapelui, bun cunoscator al naturii umane si a fiintei mediocre pe care o tempereaza cu desavarsita eleganta, Pascalopol da dovada de o moralitate impecabila.

Raul constient si spiritul malefic sunt oglindite prin personajul Stanica Ratiu, un parvenit tipic al secolului XX. Conducandu-se in viata dupa principiul "banul este valoarea suprema", acest personaj imoral, avocat fara cariera, profitor, excroc sentimental, asteapta momentul favorabil atacului in drumul spre o pozitie sociala superioara, pozitie pe care in final o atinge furand banii batranului, caruia ii provoaca moartea si casatorindu-se cu Georgeta.

Aglae Tulea, sora lui Costache, numita sugestiv "baba absoluta" largeste galeria personajelor malefice ale romanului, dand dovada de rautate, violenta, ipocrizie si avaritie. Pentru toate acestea autorul o sanctioneaza, toate planurile pe care le-a urzit esuand lamentabil.Olimpia, fiica Aglaei, este copia fidela a mamei. Isi manifesta personalitatea printr-o autoritate implacabila, este indolenta si lipsita de sentimente, sensibilizandu-se si plangand doar atunci cand Simon pretinde ca nu ii este fiica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.