Tipologia regimurilor politice

Trimis la data: 2013-09-23
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Liceu
Pagini: 14
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 38kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1. Regimul politic parlamentar: Marea Britanie
Politica si sistemul de partide al Marii Britanii a oferit in 1983 cea mai mare surpriza Partidului Laburist, iesit infrant din alegerile generale in conditiile in care, majoritatea electoratului muncitoresc votase pentru conservatori. E adevarat, doi ani mai devreme, intemeierea Partidului Social Democrat, aliat apoi cu Partidul Liberal deveneau pentru laburisti si pentru conservatori o amenintare reala. Doar nesansa sistemului electoral asoptat unui sistem de doua partide a facut ca laburistii sa ia 209 locuri in Camera Comunelor in conditiile in care aveau cu doar 2 procente mai multe voturi decat alianta social democrati ,liberali, ce obtinea incredibilul numar de 23 de locuri.
Regimul politic britanic parea sa se afle intr-o fundatura, iar Alianta infranta dramatic cerea o Constitutie scrisa care sa elimine neregulile sistemului de vot. In astfel de conditii, regimul politic britanic ar parea sa fie un regim politic neintemeiat de o constitutie. Sau care are o constitutie nescrisa. Exista impedimente pentru o astfel de ordonare prin legi, regulamente, obiceiuri sI regula precedentului in cazul unui intreg regi politic ce pare a fi cel mai vechi regim parlamentar din lume?

Un articol aparut in The Times in decembrie 1985 pare a ne spuna ca profesorii de stiinte politice sau de drept constitutional au un rol nesemnificativ atunci cand se pune problema unei constitutii, caci "Teoria constitutionala intotdeauna a reiesit sI va reiesi din faptele politice semnificative mai degraba decat din cartile profesorilor." (1)
Cum functioneaza regimul politic britanic si care este structura si functiile institutiilor sale?Marea Britanie are un regim politic de tip parlamentar, in care institutia Executivului este desemnata de la nivelul componentei sale de catre partidul majoritar in alegeri, seful acestuia devenind sI primul ministru.

1. Caracteristicile sistemului britanic de partide
Din perspectiva sistemului de partide, regimul politic britanic este monarhie parlamentara, in care guvernul gestioneaza si administreaza resursele societatii "in numele Maiestatii Sale", referinta formalizata neavand in realitate decat un aspect legat de traditie. In realitate, masurile de guvernamant sun t luate de Executivul condus de primul ministru, Coroana avand functia simbolica de legitimare a unei democratii parlamentare in mecanismele careia nu are putere de interventie.

Luata ca garant al procedurilor democratice, Regina indeplineste functia de simbol al unei traditii de peste un mileniu si jumatate, daca socotim aparitia Parlamentului britanic din Consiliul de Coroana al lui Ioan fara de Tara (1215-1216), institutie ce capata formula consacrata pe vreme lui Eduard III (1297).J.Dearlove sI P.Saunders prezinta caracteristicile sistemului de partide britanic in 8 element caracteristice, pe care e vom prelua in cele ce urmeaza.

1. Un sistem de doua partide, cu alegeri libere sI oneste.
2. guvernul este format de un partid, partidul de guvernamant fiind castigatorul majoritatii reprezentantilor din Camera Comunelor. Al doilea partid al cestui sistem de functionare a democratiei intra in mod automat in Opozitie sI critica actiunile guvernamentale sI de partid ale adversarilor care detin majoritatea parlamentara.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.