Tipologia teoriilor motivationale

Trimis la data: 2010-09-30
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 7.07 / 10
Downloads: 601
Autor: Murariusebastian
Dimensiune: 214kb
Voturi: 19
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In viziunea profesorului spaniol Juan Perez Lopez se delimiteaza, in functie de ipotezele privind natura motivatiilor personalului, trei categorii de teorii:mecaniciste: se presupune ca oamenii sunt motivati numai prin corelatii cu consecintele actiunilor lor, adica prin motivatii extrinseci pe care o persoana le primeste din exterior in schimbul actiunii pe care o efectueaza.Psihosociologice: considera ca salariatii sunt motivati atat prin motivatii extrinseci, cat si intrinseci. Motivatiile intrinseci se refera la dezvoltarea abilitatilor, imbogatirea cunostintelor, placerea de a face personal o anumita munca etc., aceste motivatii putand fi realizate numai de catre fiecare persoana in parte.
Antropologice: au in vedere, pe langa motivatiile extrinseci si intrinseci si pe cele transcendente, ce desemneaza acele consecinte pe care actiunea unei persoane le genereaza asupra alteia sau altora, consecinte a caror obtinere este urmarita in mod special.
O alta clasificare a teoriilor motivationale divide teoriile organizationale in trei categorii:

Teorii de continut: pun accentul asupra factorilor specifici ce motiveaza salariatii ca indivizi.Teorii de proces: se focalizeaza asupra dinamicii motivarii, incepand cu energizarea initiala a comportamentelor, continuand cu selectia alternativelor si ajungand la efortul actual. Aceste teorii pornesc de la premisa ca motivarea incepe cu dorinta de a face ceva, generand asteptari. Teorii de intarire: pun accentul pe existenta unei relatii intre castig si performanta.

Teorii de continut
Teoria ierarhiei nevoilor sau piramida trebuintelor - a fost elaborata de Abraham Maslow in lucrarea "Motivation and Personality" . Maslow, contemporan cu Herzberg, a pornit de la ideea ca oamenii sunt fiinte "in asteptare", care se straduiesc sa-si satisfaca o varietate de nevoi. El a presupus ca aceste nevoi pot fi aranjate in functie de importanta lor si astfel a rezultat ceea ce se cunoaste in prezent sub denumirea de "piramida nevoilor".

In figura de mai jos Teoria lui Maslow este prezentata comparativ cu o alta teorie de referinta a motivarii - Teoria factorilor duali elaborata de Frederick Herzberg:


Figura 1. Prezentarea comparativa a teoriei lui Maslow cu Teoria factorilor duali.Sursa: Adaptat dupa Chasovschi C., Cercetari privind managementul resurselor umane in contextul dezvoltarii regionale, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2006, p. 92

Nevoile umane sunt clasificate dupa cum urmeaza :Nevoi fiziologice, adica acele nevoi legate de supravietuire. Aceste nevoi includ: hrana si apa, imbracaminte, adapost si odihna (somn).Nevoi de siguranta, adica acele nevoi legate de securitatea fizica si afectiva. Nevoile de siguranta pot fi satisfacute printr-o slujba sigura, reguli si regulamente corecte si realiste, un mediu de lucru confortabil, prin asigurare medicala, prin asigurarea pensiei si prin conditii de munca lipsite de pericol.

Nevoi sociale, adica dorinta omenesca de dragoste si afectiune, precum si sentimentul apartenentei.Nevoi de stima si apreciere, care includ nevoia sentimentului de a fi potrivit, competent, independent, puternic si increzator ca si aprecierea si recunoasterea acestora de catre altii.Nevoi de autorealizare, acestea fiind cel mai greu de definit. Ele implica dorinta de a dezvolta potentialul real al persoanei pana la posibilitatile lui maxime exprimand abilitatile, talentele si emotiile acesteia intr-un mod care sa o multumeasca cat mai mult.

Indivizii pot avea nevoi diferite, categoria de nevoi nesatisfacuta aflata la cel mai scazut nivel are insa potentialul motivational cel mai inalt. Altfel, nici una din nevoi nu este cel mai bun motivator; motivatia depinde de pozitia persoanei in ierarhia necesitatilor.

Teoria X si teoria Y (abordarea lui Mc. Gregor) - Conceptele de Teoria X si Teoria Y au fost elaborate de Douglas McGregor in 1960 in lucrarea "The Human Side of Enterprise", in care a prezentat doua seturi de presupuneri despre motivatia in munca a oamenilor, care au fost luate in considerare de cei mai multi manageri.

Unul din seturi, considerat negativ, a fost denumit Teoria X, iar celalalt, considerat pozitiv, poarta denumirea de Teoria Y. El apreciaza ca managerii cred, atunci cand actioneaza, in una din aceste categorii de presupuneri despre natura umana. Totusi, acesta argumenteaza ca oamenii sunt mai curand atrasi de Teoria Y decat de Teoria X. Cheia esentiala a Teoriei Y este aceea ca munca pentru sine este motivatorul celor mai multi oameni.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.