Tipuri celulare intalnite in organismul uman - Proliferare si diferentiere celulara - culturile celulare

Trimis la data: 2010-07-18
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 8.94 / 10
Downloads: 265
Autor: Lavinia Merdea
Dimensiune: 24kb
Voturi: 12
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Toate tesuturile sunt constituite din celule si substanta intercelulara. Substanta intercelulara poate fi reprezentata intr-o cantitate ce difera in functie de tesut: foarte redusa cum intalnim in tesutul epitelial sau abundenta in tesutul conjunctiv. La tesutul conjunctiv in aceasta substanta se gasesc si elemente fibrilare. Atat substanta intercelulara cat si fibrele sunt produse de elaborare ale celulelor tisulare locale.
La tesutul conjunctiv in aceasta substanta se gasesc si elemente fibrilare. Atat substanta intercelulara cat si fibrele sunt produse de elaborare ale celulelor tisulare locale. Astfel devine clar ca elementul constitutiv de baza al fiecarui tesut este celula, care reprezinta unitatea morfologica si functionala a oricarui tesut.
Dimensiunile celulei sunt particulare fiecarei localizari tisulare in diferite organe:

-4-5 microni (celulele granulare din cerebel),
-7-8 microni (limfocite, eritrocite),
-30-40 microni (neuronii din coarnele anterioare ale maduvei spinarii),
-180-200 microni (ovulul).

Forma celulelor
Este dependenta de functia lor si de modul de agregare, din care cauza celulele in preparatele histologice se prezinta sub forme variate:
-celula sferica: ( ovocit, leucocit, adipocit, condrocit, etc),
Figura 1. Celula sferica. Adipocitul (celula grasa). Are un 22522f521w contur sferoidal, continand un nucleu turtit si situat spre periferie, sub plasmalema si putina citoplasma.

-celula poliedrica (celulele spinoase din epiteliul malpighian -epiderm, epiteliul bucal),
Figura 2. Celule poliedrice. Celulele stratului spinos epidermic sunt prevazute cu multe laturi, au nucleul sferic si situat central, 1, iar intre ele lasa spatii intercelulare. Celulele nu sunt lipite una de alta si se leaga intre ele prin spini intercelulari, 2, (desmozomi).
-celula turtita, pavimentoasa (celulele endoteliale, celulele mezoteliale).

Dezvoltarea organismului uman este rezultatul unor procese de diviziune, crestere, inmultire si diferentiere celulara care duce la dobandirea unor functii si structuri morfologice specifice tipurilor de celule. Mecanismele cresterii si proliferarii celulelor au fost urmarite experimental prin cultivarea de celule in vitro .
Definitie: termenul general de "culturi de celule" desemneaza totalitatea tehnicilor prin care un organ, un tesut sau celule dispersate (natural sau prin tehnici de laborator) sunt mentinute in viata sau multiplicate in afara organismului ("in vitro").
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.