Tipuri de abordari ale psihicului

Trimis la data: 2003-10-23
Materia: Psihologie
Nivel: Liceu
Pagini: 38
Nota: 7.34 / 10
Downloads: 4598
Autor: Camelia Bradu
Dimensiune: 66kb
Voturi: 302
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1. Abordarea ,,plana”, ,,orizontala” a psihicului. Asociationismul clasic
• Psihologia asociationista si cea rationalista divizau psihicul in functii sau facultati elementare si ireductibile unele la altele. -> porneşte de la ideea existenţei unor „particule elementare”, a unor atomi care, prin asociere, generează întreaga viaţă psihică a individului.
-originea acestei idei se află în filosofia lui Aristotel şi mai ales în empirismul şi senzualismul unor filosofi englezi şi francezi
Viata psihica a individului era conceputa ca o asociere sau concomitenta a unor capacitati, procese sau functii psihice cum ar fi atentia, memoria, afectivitatea, inteligenta, vointa, gandirea, etc.

THOMAS HOBBES recurgea la descompunerea ansamblului, a ceea ce era unitar si integral in atomii sai constitutivi, in particule elementare (societatea era redusa la indivizi, la suma lor; psihicul la miscari, la succesiunea si combinarea lor).

Descoperirea asociatiilor de catre JOHN LOCKE, clasificarea lor de DAVID HUME, evidentierea substratului lor fiziologic de catre DAVID HARTLEY au permis nu doar elaborarea si consolidarea conceptiei asociationiste asupra psihicului, ci si generalizarea ei.

-David Hartley, primul părinte al asociaţionismului, a recunoscut asociaţia ca fiind un mare principiu al vieţii mintale, iar repetiţia-principiul fundamental al tuturor asociaţiilor (o senzaţie asociată cu altele de suficiente ori, capătă o putere asupra ideilor corespondente a.î. dacă o singură senzaţie este impresionată, ea va fi capabilă să readucă în spirit celelalte idei)

-James Mill, al doilea părinte al asociaţionismului, porneşte de la ideea senzaţiei ca singurul element primordial şi a asociaţiei cs singurul principiu de organizare a vieţii psihice
- întreaga bogăţie a vieţii psihice provine din gruparea senzaţiilor şi a copiilor lor, care sunt ideile, în nenumărate combinaţii prin intermediul mecanismului asociaţiilor
- când două sau mai multe idei au fost repetate împreună şi asociaţia lor a devenit strânsă, ele nu mai pot fi deosebite una de alta
- în această asociaţie inseparabilă Mill găseşte explicaţia unor fenomene psihice mai complexe: sentimentul de prietenie, estetic etc.

-John Stuart Mill are cea mai mare contribuţie la extinderea asociaţionismului: postulează principiul asociaţiei ca fundament al explicaţiei psihologice
- prin intermediul legilor asociaţiei complexul poate fi explicat prin simplu, superiorul prin inferior
- viaţa psihică a individului este conştientă, stările psihice nu există decât în şi prin Cs
-Al. Bain adaugă asociaţiile constructive = prin intermediul lor pot fi formate combinaţii sau agregate noi

JAMES MILL a extins princiile asociatiilor la domeniul actiunii.
Predomina viziunea de tip mozaic asupra vietii psihice a individului, piezandu-se din vedere organizarea sa interna.

O asemenea viziune atomista, bazata pe decupajul artificial al functiilor psihice si mai ales pe amalgamarea lor nu putea sa nu-si manifeste slabiciunile teoretice si mai ales inaplicabilitatea in anumite domenii particulare ale psihologiei, cum ar fi psihologia medicala.

D.p.d.v. teoretic asociationismul promova o viziune simplista asupra vietii psihice aplicabila cel mult fenomenelor psihice simple (memorie, deprinderi) dar nu si celor complexe care ramaneau inexplicabile.
Apoi, considerarea fenomenelor psihice ca nefiind distincte sub raport calitativ intre ele, ci cel mult cantitativ (mai multe senzatii genereaza o perceptie) facea ca asociationismul sa esueze in explicarea altor stari ale psihicului decat cele normale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.