Tipuri de lecturi

Trimis la data: 2006-05-13 Materia: Romana Nivel: Liceu Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 1141
Autor: Anonim Dimensiune: 9kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Tipuri de lecturi:Literatura, în ansamblul ei, însumează opere literare extrem de diverse; comună le este tuturora transfigurarea în imagini a universului uman. În cadrul celor trei genuri literare fundamentale: liric, epic şi dramatic există numeroase subdiviziuni cunuscute cu numele de specii literare. Acestea desemnează în teoria literaturii formele sub care se concretizează fiecare gen în parte.Tipuri de lecturi

Tipuri de lecturi:În genul epic criteriul se referă la amploarea acţiunii; creaţia dramatică se subdivide în tragedie, comedie şi dramă, în raport cu natura conflictului (tragic, comic şi dramatic) ce generează opera dramatică.

Speciile genului liric se constituie în raport cu natura sentimentului ce face obiectul poeziei lirice. Analiza lor succesivă ne va dezvălui multitudinea de sentimente căreia expresia lirică îi dă glas.

Oda este creaţia lirică cântată. Tipurile de odă sunt: oda religioasă, eroică, triumfală, anacreontică. Iată câteva exemple de ode: “Umbra lui Mircea la Cozia”, “Odă statuiei lui Mihai Viteazul”, “Oda ostaşilor români”, “Mica odă unei fete”, “Odă limbii române”, “Partidului”.

Imnul se pare a fi printre primele forme ale poeziei; imnul a fost în Grecia Antică sinonim cu oda, ambele numind acele poezii care preamăresc eroii legendari. Un imn destul de cunoscut şi valoros e “Imn lui Ştefan cel Mare”, scris cu prilejul serbărilor organizate în memoria marelui domnitor român în august 1871 de Vasile Alecsandri.

Satira numeşte specia genului liric în care finalitatea artistică este aceeaşi: atitudinea critică faţă de viciile şi laturile ridicole ale unei persoane sau ale societăţii. Satire sunt: ”Tatăl nostru parodiat” de Alecu Văcărescu; “Scrisoarea II” şi “Epoginii” de Mihai Eminescu etc.

Pamfletul este acea creaţie lirică, în versuri sau în proză, prin care scriitorul îşi exprimă atitudinea sa polemică reprobatoare în faţa laturilor negative ce definesc fie profilul moral al unei persoane, fie viaţa societăţii sub raport etic, polemic etc. “Confesiunea unui renrgat” de Gr. Alexandrescu, “Junii corupţi” de Mihai Eminescu, “balada maeştrilor de Tudor Arghezii sunt cele mai reprezentative panflete din literatura română.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.