Tipuri de programe si proiecte

Trimis la data: 2010-08-04
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 7.30 / 10
Downloads: 0
Autor: Alina Preda
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In ultima perioada atat in Romania , in SUA si Uniunea Europeana se pune tot mai mult accentul pe finantari pe baza de proiecte intrucat sunt considerate motorul economiei. In consecinta, daca proiectele de investitii lipsesc, economiile stagneaza. Pe de alta parte, proiectele de investitii sunt functie de finantarile interne si internationale si de aceea trebuie sa fie constituite structuri de management de proiect credibile.
Este cunoscut faptul ca la baza unor actiuni politice majore cum ar fi spre exemplu integrarea in Uniunea Europeana si NATO, stau programe si proiecte specifice. De asemenea, este cunoscut faptul ca orice investitie ce are ca drept scop realizarea unor obiective de constructii, achizitionarea sau realizarea de tehnologii, dezvoltarea de activitati din sfera comertului, educatiei, sanatatii, ordinii publice etc. au la baza proiecte cu finantare publica sau privata.De aceea, se pune in mod firesc intrebarea: ce sunt programele si ce sunt proiectele, care sunt asemanarile si deosebirile intre ele ?

Programele sunt proiecte complexe sau mai precis portofolii de proiecte care au ca scop indeplinirea unor obiective stabilite prin politici si strategii la nivel macro sau microeconomic, de importanta nationala sau internationala.Asa cum arata standardele de management de proiect si dictionarele de specialitate programele pot fi definite ca:serie de sarcini specifice inter corelate conduse in mod coordonat pentru realizarea unor obiective pe baza unor strategii corespunzatoare;

Un portofoliu de proiecte selectate si planificate in mod coordonat pentru indeplinirea unor obiective si pe baza unor strategii;un proiect complex sau set de proiecte necorelate dar legate de un ciclu de afaceri;o organizatie cu misiune temporara cu scopul realizarii unor procese de complexitate medie si ridicata.

Parte a unui plan (exemplu programul de cercetare-dezvoltare si stimulare a inovarii din planul de cercetare dezvoltare pentru Dezvoltarea Durabila (Sustenabila) a Romaniei. Programul are prevazut buget propriu.

11.2.1 Clasificarea programelor:
- Dupa nivelul la care se face raportarea
- Programe de nivel international: Programul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, NATO, programele de colaborare bilaterala, trilaterala, multilaterala, tehnico-stiintifice, comerciale, culturale, programe spatiale internationale, programele educationale Socrates, Leonardo, Minerva etc.

- Programe de nivel national: Programul de Dezvoltare Durabila al Romaniei, Programe de educatie permanenta, Programe de conservare a Deltei Dunarii, Programe pentru Administratia Publica, programe pt transporturi, agricultura, IMM-uri etc.
- Programe de nivel regional si local : Programe de dezvoltare regionala, programe de reconversie profesionala a somerilor, programe de dezvoltare a zonelor mono-industriale;
- Programe la nivel de organizatie sau programe interne ale institutiilor administrative, societati comerciale, organizatii non-guvernamentale.

- Dupa sursa finantarii programele pot fi:
- Programe cu finantare externa (de la organisme financiare internationale cum ar fi spre exemplu FMI, Banca Mondiala, O.N.U.D.I, B.I.R.D, B.E.RD etc
- Programe cu finantare interna (de la buget, din banci etc.)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.