Tipuri de sisteme ortografice

Trimis la data: 2006-06-26
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.01 / 10
Downloads: 1309
Autor: Costi
Dimensiune: 25kb
Voturi: 35
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Tipuri de sisteme ortografice - Ortografia, scrierea potrivit normelor limbii literare actuale, se referă atât la scrierea corectă a cuvintelor, cât şi la folosirea corectă a semnelor ortografice şi este legată de ortoepie(pronunţarea corectă a cuvintelor), de vocabular şi de gramatică.Tipuri de sisteme ortografice
Tipuri de sisteme ortografice - Ortografia este strâns legată de gramatică prin faptul că, în unele situaţii, scrierea se orientează după reguli morfologice şi nu după reguli fonetice.

Tipuri de sisteme ortografice - De exemplu, scrierea cu e sau cu ă,a sau ea, cu e sau i în cuvinte flexibile se orientează după tipul flexionar căruia îi aparţine cuvântul, deci ţinându-se seama de regulile flexiunii :cravaşă, plajă;(singular) se opun formelor de plural : cravaşe, plaje; ca în casă-case; îngraşă, degajă(indicativ), se opun formelor de conjunctiv : să îngraşe, să degaje; ca în : adună-să adune.

Alteori, alegerea unei forme presupune cunoaşterea variantei morfologice literare actuale faţă de o formă învechită, regională sau inexistentă(total greşită), ca în bulgăre faţă de bulgăr, boli faţă de boale, chinuieşte faţă de chinuie, să aibă faţă de să aibe,etc.

Unul dintre cele mai importante roluri ale morfologiei în relaţie cu ortografia este de a da reguli de scriere acolo unde pronunţarea individuală nu este literară sau acolo unde nu există corespondenţă între scriere şi pronunţare.

Limbajul articulat prezintă o realizare normală şi fundamentală, cea orală,şi una secundară şi derivată, cea scrisă.Scrierea este deci o copie aproximativă a limbii vorbite, pe care o reprezintă cu ajutorul unui sistem de semne convenţionale.Scrierile uzuale alfabetice îşi îndeplinesc funcţia esenţială de comunicare pe baza unei anumite analize a secvenţei vorbite,reproducând şi delimitând cu aproximaţie unităţile diverselor niveluri ale acesteia.Aspectul formal al corectitudinii scrierii face obiectul reglementărilor ortografiei şi al punctuaţiei.

Ortografia stabileşte corectitudinea formală a domeniilor celor mai întinse ale scrierii şi supune normelor ei folosirea sistemului de semne grafice adoptat, relaţiile scrierii cu sistemul, cu structura şi cu normele limbii literare, în primul rând cu pronunţia dar şi situaţii de scriere fără legătură cu realitatea fonică reprezentată.

Punctuaţia asigură, printr-un sistem de semne convenţionale proprii, corectitudinea reprezentării raporturilor şi a limitelor dintre unităţile sintactice, corespunzător cu pauza şi cu intonaţia din vorbire.

1.Semnele de punctuaţie marchează o pauză sau o intonaţie şi sunt : punctul, două puncte, semnul întrebării, semnul exclamării, virgula, punctul şi virgula, ghilimelele, linia de dialog, linia de pauză, cratima, parantezele, punctele de suspensie.În continuare vor fi menţionate câteva din situaţiile în care se utilizează fiecare semn de punctuaţie.

Punctul(.)
Semn de punctuaţie : marchează o pauză lungă care se face între propoziţii sau fraze independente ca înteles, indică sfârşitul comunicării.
Exemplu : Tu ai fost în concediu la mare.

Se poate pune punct şi după cuvinte echivalente cu o propoziţie independentă.
Exemplu : - Cine a scris această carte?
- Eu.
Semnul întrebării(?)

Semn de punctuaţie : marchează intonaţia propoziţiilor sau a frazelor interogative directe.
Exemplu : - Cât costă această carte?(propoziţie interogativă)
- Ai ştiut că el a venit?(frază interogativă)
În intonaţiile indirecte se pune punct.
Exemplu : - Te-am întrebat dacă ai ştiut că el a venit.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.