Tipuri de virament - Viramentul de credit si viramentul de debit

Trimis la data: 2008-10-22 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 949
Autor: Danielavr Dimensiune: 8kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
"Tipuri de virament - Viramentul de credit si viramentul de debit"
În funcţie de locul unde se realizează viramentul se clasifică astfel:A) Viramentul intern (intrabancar) este efectuat între două conturi deschise la aceeaşi bancă. Aceasta reprezintă executarea ordinului dat băncii de către titularul contului care va fi debitat.
"Tipuri de virament - Viramentul de credit si viramentul de debit"

"Tipuri de virament - Viramentul de credit si viramentul de debit"

În absenţa unui imprimat special, se utilizează formularul pentru ordinul de plată aprobat prin Regulamentul nr. 8, Normele - cadru nr. 15 şi Normele tehnice nr. 16, toate din 1994, elaborate de B.N.R.

"Tipuri de virament - Viramentul de credit si viramentul de debit"
B) Viramentul extern (interbancar) este efectuat între două conturi deschise la bănci diferite şi se realizează în următoarele etape succesive:

"Tipuri de virament - Viramentul de credit si viramentul de debit"
a) plătitorul emite ordinul de virament cerând băncii sale să-i debiteze contul cu o anumită sumă, pentru a se credita contul beneficiarului deschis la o altă bancă;

"Tipuri de virament - Viramentul de credit si viramentul de debit"
b) banca plătitorului pune la dispoziţia băncii beneficiarului un credit egal cu aceeaşi sumă;

"Tipuri de virament - Viramentul de credit si viramentul de debit"
c) banca beneficiarului creditează contul acestuia;

d) între cele două bănci se realizează reglementarea conturilor prin casa de compensaţii interbancare.

Data viramentului este ziua în care suma este pusă la dispoziţia beneficiarului prin creditarea contului acestuia de către banca sa. În acest moment banca acţionează în calitate de garant al afacerilor clientului ei. Locul viramentului va fi considerat sediul băncii beneficiarului.

Uneori viramentul presupune participarea unei terţe bănci, care joacă rolul de intermediar între banca plătitorului şi banca beneficiarului. Banca intermediară poate acţiona ca mandatar al băncii emitentului ordinului de virament. În consecinţă, ordinul de virament poate fi revocat atâta timp cât banca intermediară nu l-a trimis beneficiarului. Dacă banca intermediară acţionează ca mandatar al băncii beneficiarului, ordinul de virament nu mai poate fi revocat după ce a fost primit de banca intermediară.

Data viramentului prezintă relevanţă juridică:

a) În cazul revocării ordinului de către emitent, pentru a rezolva problema efectelor revocării. Revocarea este fără efect dacă a fost înregistrată la bancă după data viramentului.

b) În cazul falimentului plătitorului, pentru determinarea opozabilităţii faţă de creditori.

c) În cazul popririi soldului creditor al contului plătitorului pentru a se stabili dacă poprirea mai poate fi validată pentru suma care priveşte ordinul de virament.

d) În cazul popririi soldului creditor al contului beneficiarului pentru a se hotărî dacă banca acestuia îi datorează suma corespunzătoare.

Altă clasificare a viramentelor este aceea în funcţie de ordonatorul operaţiei:

A) Viramentele clientelei se pot concretiza într-un ordin dat de un client de a se efectua un transfer de bani, prin debitarea contului său, către unul sau mai mulţi beneficiari. Acest ordin poate fi simplu - pentru o singură operaţiune sau permanent - pentru mai multe plăţi către acelaşi destinatar, la anumite termene.

B) Viramentul B.N.R. se foloseşte în cazul relaţiilor interbancare. Băncile titulare ale unui cont B.N.R. pot da acesteia ordinul de a efectua viramente, prin debitul acestui cont (de exemplu: viramente rezultate din operaţiuni pe piaţa monetară). Anumite viramente sunt destinate echilibrării trezoreriei băncilor de pe o zi pe alta, sau pot exista viramente în favoarea clienţilor unei alte bănci.

După modul de redactare a ordinelor de virament acestea pot fi:

A) Pe suport de hârtie - manuscris sau imprimat;
B) Sub formă "magnetică", însoţit de un tabel recapitulativ pe suport de hârtie autentificat.

În funcţie de sensul din care se dispune şi se efectuează plata există două tipuri de transferuri:
- viramentul de credit
- viramentul de debit

Viramentul de credit

Acest tip de virament este predominant în operaţiunile de transferuri de fonduri. În acest sistem operaţiunile se derulează în următoarea succesiune:

1. Plătitorul ordonă băncii sale, care astfel îndeplineşte funcţia de bancă plătitoare, să promoveze ordinul de plată către beneficiarul specificat;

2. Banca plătitoare preia suma din contul plătitorului şi efectuează plata către banca creditorului;

3. Banca creditorului înscrie suma în contul beneficiarului.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.