Titlurile de credit

Trimis la data: 2014-05-06
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: alexandra_16d
Dimensiune: 33kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cambia, biletul la ordin si cecul sunt titluri de credit a caror reglementare formeaza materia dreptului cambial.Ceea ce caracterizeaza in mod fundamental titlurile de credit fata de celelalte titluri documentare utilizate in relatiile civile si comerciale este incorporarea creantei, a creditului, in insusi titlul, de unde si denumirea de titlu de credit.
Terminologic, cambia isi are originea in latinescul "cambium", care era o varietate a contractului "permutatio", desemnat pentru schimbul de bani contra bani, prin care anticii, avand o moneda data, doreau sa o schimbe intr-o alta moneda (ceea ce ar corespunde astazi sintagmei "schimb valutar").

1.1. Cambia - instrument de plata
Intr-o etapa in care activitatea comerciala suferea datorita caracterului rudimentar al comunicatiilor, insecuritatii transportului, dar si diversitatii monedelor de plata, cambia a cunoscut o noua evolutie.Comerciantul din statul A, in urma afacerilor incheiate in statul B, putea sa dobandeasca o serie de creante fata de comerciantii din statul B (de exemplu sa fi vandut o cantitate de marfa pe care cumparatorul sa se oblige sa o plateasca la o data ulterioara predarii marfii).

Reintors in statul B pentru alte afaceri, n-ar fi fost posibil cumva ca acel comerciant sa se angajeze sa-si plateasca propriile datorii folosindu-se de creanta ce o avea impotriva cumparatorului pentru care scadenta platii nu se implinise (care in dreptul cambial corespunde raportului fundamental ce sta la baza emiterii cambiei). Mecanismul ce face posibila legatura intre creante si datorii este urmatorul: comerciantul din statul A (numit tragator) in loc sa-si plateasca in moneda din statul B, propriile datorii fata de un creditor personal din statul B (numit beneficiar, iar raportul juridic dintre beneficiar si tragator se numeste valoare furnizata) va invita sa plateasca in locul lui pe cumparatorul-debitor al platii pretului (numit tras). Operatiunea juridica va imbraca urmatoarea forma: comerciantul din statul A (numit tragator) redacteaza (trage) o cambie (inscris) pe care, predandu-l unei persoane numita beneficiar, da dreptul acesteia din urma sa obtina plata unei sume de bani de la tras, la data consemnata in titlu. Acesta este profilul cambiei din zilele noastre.
Avantajele operatiunii juridice prezentate sunt colosale:
tragatorul nu mai trebuia sa efectueze schimbul de moneda pentru ca trasul platea beneficiarului in aceeasi moneda, respectiv a statului B; tragatorul nu mai trebuia sa transporte moneda necesara platilor dintr-un stat in altul; beneficiarul urmarea la plata un comerciant (pe tras) de pe teritoriul pe care el insusi domicilia, deci putea apela pentru eventualele constrangeri la instantele nationale.
Ramaneau insa o serie de inconveniente ce nu puteau fi, la acea data, depasite, si anume:
- ce se intampla daca trasul refuza sa plateasca;
- de ce n-ar fi posibil ca beneficiarul, pana la scadenta, sa transmita cambia unor alte persoane, proprii creditori, stingandu-si astfel datoriile fara o plata in numerar.
Pentru a fi sigur de plata trasului, beneficiarul trebuia sa aiba aceleasi drepturi cu ale transmitatorului-tragator.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.