Titlurile executorii

Trimis la data: 2015-05-22 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Relu_M Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Este posibil ca titlul executoriu sa se refere la o creanta care nu este determinata, dar care, fiind determinabila, poate fi initiata executareea silita, ipoteza in care cuantumul exact al respectivei creante va fi fixat de catre executorul judecatoresc.
Obs: nu trebuie confundat titlul executoriu nici cu formula executorie si nici cu forta executorie a hotararii judecatoresti.

Potrivit art. 3741 Cod Proc.Civ. inscrisurile carora legea le recunoaste caracterul de titlu executoriu sunt puse in executare fara investirea cu formula executorie.
Textul trebuie interpretat in sensul ca ori de cate ori legea prevede ca un anumit inscris este executoriu fara a mai prevedea expres si necesitatea investirii sale cu formula executorie, atunci acel inscris constituie direct titlu executoriu si legea poate incuviinta direct executarea silita.

Insa pentru celelalte situatii ramane obligatia investirii cu formula executorie in prealabil, abia apoi putandu-se solicita incuviintarea executarii silite.
In ceea ce priveste posibilitatea partilor de a conferi putere executorie unui inscris pe cale conventionala apreciem ca nu este admisibil deoarece caracterul executoriu al unui inscris nu poate fi statuat decat in puterea legii, motivat de faptul ca exercitarea fortei coercitive a statului prin declansarea fazei de executare silita intereseaza ordinea publica.

Exceptie: acel inscris/conventie a partilor reluata in cuprinsul unei hotarari judecatoresti (ex: hotararea de expedient pronuntata in temeiul art. 271, 272 cod proc. Civ.) sau a unui inscris autentic, astfel incat sa permita investirea cu formula executorie, in aceasta ipoteza vointa partilor ar putea produce efecte si in privinta caracterului de titlu executoriu.

De regula, hotararile judecatoresti pronuntate in pricinile civile, comerciale, de contencios administrativ, in materie de proprietate intelectuala, in conflictele de munca, precum si hotararile penale in care se solutioneaza latura civila pot constitui titluri executorii. La acestea se adauga si hotararile prin care se admit cererile de incuviintare a executarii silite, a hotararilor judecatoresti date in strainatate pe baza carora poate fi declansata urmarirea silita a debitorului.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.