Titu Maiorescu - Cenaclul Junimea

Trimis la data: 0000-00-00
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 1
Nota: 7.31 / 10
Downloads: 7821
Autor: Stefescu Corina
Dimensiune: 5kb
Voturi: 311
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Titu Maiorescu - Cenaclul Junimea - La 15 februarie 1840, s-a nascut la Craiova, ca fiu al dascalului transilvanean Ion Maiorescu. Studiaza in Craiova si Brasov, insa la varsta de 11 ani pleaca la Academia Theresiana din Viena si apoi, pentru studile superioare, la Berlin unde obtine doctoratul in filosofie, si la Paris unde isi ia licenta in drept si litere. Titu Maiorescu - Cenaclul Junimea
Titu Maiorescu - Cenaclul Junimea - In 1862 la un an dupa intoarcerea in tara , este numit rector al facultatii din Iasi.

In 1863, la Iasi ,Maiorescu impreuna cu alti cativa tineri ( P. Carp, V.
Pogor, Th. Rosetti si Iacob Negruzzi) abia intorsi din strainatate , cu deschidere catre marea civilizatie , hotarasc crearea Junimii, o asociatie menita sa aduca un suflu nou , sa schimbe situatuia precara a culturii romanesti si sa o innoiasca.

Cautand inaltarea culturii romane , Titu Maiorescu mentorul Cenaclului atrage cu sine poeti si prozatori , oameni de cultura care vor deveni varfuri ale intregii civilizatii romanesti, deschizand astfel o noua directie in literatura romana sub semnul geniilor: Eminescu, Caragiale ,Creanga... In 1867, spiritul junimist trebuia sa se reflecte intr-o revista ,si ea s-a numit “Convorbiri literare”.

Pricipalele mainfestari culturale ale cenaclului “Junimea”:
a) Se organizeaza “prelectiuni populare” (conferinte , prelegeri despre cultura si rolul ei intr-o forma academica) pentru educarea populatiei. Principala tinta era ca publicul sa inteleaga cultura ca factor de progres si moralitate.

b) Se demonstreaza necesitatea luptei pentru unificarea limii literare. In 1860 se impune folosirea alfabetului latin.

c) Se avanseaza ideea interesului pentru literatura, se anuleaza “formele fara fond” in domenile culturii si civilizatiei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.