Titu Maiorescu - principii estetice

Trimis la data: 2013-09-12
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 9.66 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Junimea" - cea mai de seama grupare literara din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, devenind apoi cea mai importanta societate culturala din istoria literaturii romane, a fost condusa de Maiorescu
- ca urmare a discutiilor purtate in sedintele Junimii se nasc toate studiile lui Maiorescu. El intemeiaza o directie critica in cultura romaneasca. Societatea Junimea si "Convorbiri literare" au creat un anumit mod de a intelege cultura care a primit numele de spirit junimist.
spiritul filosofic - junimistii sunt oameni de idei generale, le place speculatia teoretica, pe care o asaza ca fundament al criticii junimiste. Ei nu criticau aproape niciodata marginindu-se la impresia individuala. Intai isi prezentau conceptiile, apoi le demonstrau practic, folosind exemple din literatura romana. Aveau cultul gandirii abstracte. spiritul oratoric - oratorii erau apreciati la Junimea, modelul fiind T. Maiorescu. Ei luptau impotriva retoricii pasoptiste si a demagogiei politice.

gustul pentru clasic si academic (pentru clasicismul in forme academice) judeca operele noi dupa modelele consacrate dintre toate curentele, cel mai mult agreeaza clasicismul fac multe traduceri din literatura universala in Occident aparusera curente novatoare: naturalismul, simbolismul junimistii sunt adversarii inovatiei, de aceea nu il agreau pe Ovid Densusianu si revista lui "Viata noua"
ironia - ironizeaza si fac haz de toata lumea, de aceea au multi adversari. Hasdeu a fost singurul care i-a ironizat la randul lui de cateva ori pe junimisti. Junimistii se ironizau si intre ei, nu numai cu adversarii.

Importanta "Junimii" si a "Convorbirilor literare": introducerea cultului pentru adevar si frumos, pentru spiritul criticinclinatia spre filozofie, ceea ce duce la evolutia poeziei filosofice promovarea stilului stiintific, academic aparitia marii literaturi clasice
Junimismul marcheaza victoria ideii de valoare estetica. Spiritul clasicist se ingemaneaza in junimism cu ecourile romantismului pasoptist, manifestand deschidere spre realism.Domenii care il preocupau pe Titu Maiorescu:

LIMBA, LITERATURA, ESTETICA, CULTURA
T. Maiorescu: 1. INDRUMATOR AL CULTURII SI LITERATURII2. CRITIC LITERAR
T. Maiorescu vrea sa imprime o "directie noua" literaturii romane. Principiile sale estetice se gasesc mai ales in 2 studii publicate la interval de aproape 2 decenii : "O cercetare critica asupra poeziei romane de la 1867" (1867), "Comediile d-lui Caragiale" (1885).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.