Toma Alimos

Trimis la data: 2014-12-14
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: nikol.mary
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Toma Alimos este o opera literara populara ce face parte din categoria baladelor haiducesti , prima sa varianta fiind notata in anul 1831 , insa aparitia ei este legata de destramarea feudalismului si aparitia relatiilor capitaliste , de intensificarea asupririi meselor taranesti , perioada in care '' haiducia a reprezentat una din principalele forme de rezistenta impotriva oprimarii sociale si a nedreptatii , prin predarea celor bogati si ajutarea celor saraci '' .
Ea apartine epicii noastre populare , intrucat sentimentele de dragoste si de admiratie ale autorului anonim sunt exprimate in mod indirect , prin intermediul actiunii si al personajelor . Deci , ca in orice opera epica , si in structura acestei creatii se disting cele trei elemente : naratorul , actiunea si personajele , acestea din urma fiind purtatoarele mesajului autorului anonim .

Ca specie epica , Toma Alimos este o balada populara , deoarece autorul anonim nareaza , in versuri , o intamplare deosebita din trecut , savarsita de personaje cu insusiri iesite din comun . Intrucat este infatisata figura legendara a unui haiduc - Toma Alimos - si este evocat sfarsitul eroic al acestuia in lupta sa impotriva boierimii hraparete , ea este o balada haiduceasca .

Deoarece haiducul este personajul principal al baladei , numele lui a fost imprumutat de autorul anonim ca titlul al baladei , la care s-a ajuns prin simplificarea altor variante ale lui , ca '' Toma d-a lui Mos '' , '' Toma Dalimos '' , '' Toma a lui Mos '' s.a.
Referindu-se la acest erou indragit , autorul anonim nareaza cateva aspecte importante din viata acestuia , atribuindu-i o serie de insusiri alese ,

caracteristice si poporului nostru , care se desprind , mai ales , din intamplarile povestite , ce se constituie in subiect literar ale carui momente sunt prezentate gradat .
Balada Toma Alimos din manual reproduce varianta din culegerea lui G. Teodorescu si este structurata in tei parti , delimitate printr-un procedeu specific popular - expresiile '' foicica fagului '' , '' foicica de rogoz '' , '' foicica micsunea '' .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.