Toma Pahontu - un Ion de la oras

Trimis la data: 2013-12-05
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.56 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pe drept cuvant a fost apreciat efortul permanent al lui Liviu Rebreanu de a-si reinnoi, ca romancier, temele : de la romanul realist la romanul metafizic, de la romanul psihologic la romanul politest, de la romanul istoric la romanul de dragoste, in centrul acestor reinnoiri inchegandu-se, ca un sambure, trilogia sociala: ,,Ion"(1920), ,,Rascoala"(1932), ,,Gorila"(1938), fresca a natiunii in desfasurarea ei social-politica din prima jumatate a secolului XX, epoca pentru care autorul a vrut sa-si dea marturia sa.
In ,,Gorila", ca si in ,, Ion", exista un personaj central, Toma Pahontu, dotat cu reale insusiri, cu energii de tip stendhalian, care cucereste viata, dar este la un moment dat abatut de la ravna si telurile sale de un ,,glas al iubirii" atotputernic.Deconspirarea e facuta de insusi scriitorul, intr-un interviu acordat lui Miron Radu Paraschivescu. La intrebarea ,,care e tema romanului? Ce fel de personagiu este ,,Gorila"asta?, Rebreanu raspunde:

,,Gorila este politica, dragul meu. Politica asta de toate zilele, de toate sfortarile si marsaviile... Monstrul asta ucigator care patrunde in viata eroului, i-o napadeste. Conflictul se naste tocmai de-aici, din pasiunea politica intalnind intr-un alt individ o alta pasiune, omeneasca, iubirea." Ca orice roman social - si ,,Gorila" este un astfel de roman - scrierea lui Rebreanu poarta in tiparul sau urmele si ecourile evenimentelor la care participa. Implantat in inima realitatilor contemporane, Liviu Rebreanu nu putea trece peste aceasta componenta a vietii noastre sociale, care a fost politica romaneasca dupa primul razboi mondial.

Stilizand istoria politica romaneasca a deceniilor interbelice, Rebreanu a izbutit sa aduca acelui pronuntat indice de actualitate, un colectiv radical si eficace. Toma Pahontu e un erou de clasa mare, de prima linie a eroilor rebrenieni. Consecvent artei epice, Rebreanu l-a inconjurat de o societate numeroasa si diversa, in care se intalnesc reprezentanti ai politicii, ai finantelor, ai ziaristicii, ai vietii mondene si casnice, fiecare cu planeta sa, mai bogat sau mai saracaios redactata. Toate aceste personae sunt aici pentru a incojura, a favoriza si a promova individualitatea lui Toma Pahontu, eroul central al romanului:

Desigur ca pivotal Gorilei este Pahontu, expresie a democratiei noastre postbelice, simbol al invaziei indraznetilor cu apetituri, intr-un mediu inferior, imoral si ambitios.( P. Constantinescu) Exista intre personajele, oricat de diferentiate ale romanului unui autor, un vadit aer de rudenie sufleteasaca, iar el se poate urmari si la Rebreanu.
Toma Pahontu e, de fapt, un Ion al vietii politice si sociale oraseneste, in Romania deceniilor de dupa primul razboi, un Ion ahtiat de ascensiune, pe cat era celalalt posedat de patima stapanirii pamantului, insa un Ion de o constructie mai putin metalica, mai putin tenace.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.