Topografie si cadastru

Trimis la data: 2013-09-19
Materia: Geografie
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 8.61 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Stiinta masurarilor terestre are ca obiectiv totalitatea operatiilor de teren si calculele efectuate in vederea reprezentari pe plan sau harta intr-o anumita proectie si la o anumita scara a suprafetei terestre.
Stiinta masuratorilor terestre contine urmatoarele ramuri principale
- Geodezia se ocupa cu studiul formei si dimensiunilor pamintului si a metodelor precise de determinare si prezentare a suprafetei lui, tinind seama de forma sferica a pamintului, pentru a determina pozitia exacta a unei retele de puncte fixe care servesc ca puncte de sprijin pentru masuratorile topografice.
Topografia topometria sau geometria este disciplina care se ocupa cu tehnica masuratorilor pe suprafete mici, intrucit distantele de lucru sunt limitate, in masuratorile topografice nu se tineseama de curbura pamintului Topografia in acceptiunea obisnuita are citeva capitole:
Planimetria are ca obiect cunoasterea aparaturii si metodelor de lucru pentru efectuarea ridicarilor planimetrice, unde se intelege operatiile de teren si calculele necesare pentru transpunerea in plan orizontal (x,y,z,) a punctelor caracteristice ale conturilor suprafetelor si detaliilor din teren.

Nivelmetru are drept scop determinarea diferentilor de nivel dintre puncte si a cotelor unor puncte caracteristice, studiaza de asemenea , aparatele si metodele de lucru caracteristice ridicarilor nivelitice precum si metodele de reprezentare a reliefului pe planuri, harti sau machete.Cadastru funciar constituie un asamblu de actiuni tehnice, economice si juridice intreprinse de stat, prin care se realizeaza cunoasterea si inventarierea sistematica si permanenta a fondului funciar al tarii, cadastru agricol se ocupa de evidenta terenurilor agricole.

Topografia speciala se ocupa cu masuratori specifice unor domenii de activitati aplicative; poate fi topografie agricola, forestiera, de constructi, miniera, militara. Avind raporturi de interdepedenta cu celelante discipline din domeniul masuratorilor terestre.
Cartografia are ca obiect intocmirea planurilor si hartilor intr-o proectie data, precum si metodele de micsorare , marire, multiplicare, manipulare si pastrare a acestora.Fotogrametria se ocupa cu intocmirea hartilor pe baza unor fotografii speciale numite fotograme.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.