Topografie si cadastru - partile componente ale cadastrului general

Trimis la data: 2010-10-12
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 7.81 / 10
Downloads: 1
Autor: Lucretia Grigore
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In prezent cadastru este conceput ca un sistem informational a tuturor terenurilor si a bunurilor imobiliare indiferent de destinatia lor si de proprietar, fiind construit din cadastru general si cadastrele de specialitate care se obtin din datele cadastrului general. Functia cadastrului general ca sursa primara de date topo-cadastrale, presupune atit efectuarea de masuratori pe teren cit si evidentierea lor sub forma numerica s-au grafica in registre si planuri cadastrale.
Pe linga scopul principal, cadastru funciar general asigura si cunoasterea urmatoarelor date informationale:
Obiectivul principal al cadastrului general il formeaza imobilul, parcela cadastrala cu sau fara constructii, propietarul si situarea teritorial administrativa, la care, se urmareste cunoasterea si inventarierea urmatoarelor date de baza.imobilul sau parcela cu sau fara constructii: suprafata, categoria de folosinta a terenului, destinatia si calitatea terenului sau a constructiei.
- propietarul imobilului sau a constructiei, se indica dupa acte sau situatia juridica cu privire la calitatea in temeiul careia detine imobilul.

- situatia teritorial administrativa a imobilului sau a parcelei care formeaza corpurile de proprietate in limitele teritoriilor cadastrale comunale, orasanesti si municipale, se indentifica cu ajutorul planurilor si registrelor cadastrale.
Lucrarile de cadastru general sunt conduse si coordonate de catre Oficiul National de Cadastru,Geodezie si Cartografie, care are in subordine directa o institutie centrala de specialitate (Institutul de Cadastru, Geodezie si Cartografie) si institutiile de profil la nivel de judet.

Din punct de vedere al organizarii administrative, teritorul Romaniei, are o suprafata totala de 23839070 hectare impartita in 41 judete si municipiul Bucuresti. In componenta celor 41 judete sunt cuprinse: 67 teritorii municipale, 195 teritorii orasenesti si 2686 teritorii comunale, iar in cadrul teritoriilor comunale se gasesc 13343 sate. Realizarea cadastrului general implica 2989 teritorii cadastrale care la rindul lor sunt formate din cele doua zone distincte:
- Intravilanul ce reprezinta zona destinata constructiilor.

- extravilanul cu categorii de terenuri agricole si neagricole.
PARTILE COMPONENTE ALE CADASTRULUI GENERAL
In baza celor trei functii pe care le indeplineste cadastru general, ca sistem unitar, se evidentiaza si cele trei parti componente: tehnica, economica si judiciara, ce se completeaza reciproc si care comporta efectuarea tuturor operatiunilor necesare pentru finalizarea documentatiilor cadastrale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.