Toti romanii canta Hora Unirii

Trimis la data: 2013-12-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.91 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dragii mei , azi vreau sa va povestesc ceva despre un cantec. Adica despre "Hora Unirii", din care doresc sa intelegeti cum un cantec a reusit sa insufleteasca lupta pentru Unire a romanilor - din mai multe tarisoare mici - intr-o singura tara.
Dar mai intai trebuie sa va amintesc ca cele trei tarisoare romane: Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania, dupa uciderea lui Mihai Viteazul, au fost despartite.
Dar aflati, dragii mei , ca mai multi boieri se impotriveau Unirii. Ei nu sufereau sa auda asemenea cantec. Un astfel de boier, era chiar stapanul mosiei ( tuturor pamanturilor) dintr-un sat care se numea "Campuri" si era satul lui mos Ion Roata , din Judetul Vrancea - un sat moldovenesc. In schimb , taranii din acel sat, ca si din toata tara, asteptau Unirea ca pe o binefacere. Printre cei mai infocati luptatori pentru Unire se numara si mos Ion Roata - care era un taran intelept, sfatos la vorba, darz, neinfricat - curajos. De aceea, consatenii voiau sa-l aleaga in inaltul sfat menit sa hotarasca Unirea.

Dar stapanul mosiei si al satului Campuri racnea clocotind de manie ( tipa suparat):"Nici un supus de al meu sa nu cuteze a pomeni de Unire. Sa stiti, ca pe acel care-l aud ca striga pentru Unire, il gonesc din sat!"De mai multe ori, mos Ion Roata a urcat la conacul boierului si l-a rugat sa nu-i mai asupreasca pe prietenii Unirii. Dar degeaba a vorbit mos Ion Roata cu toata caldura inimii. Degeaba a aratat ca, asa despartiti si calcati in picioare de fiece dusman, romanii nu mai pot trai, ca boierul o tinea tot pe a lui. "Daca indraznesti sa te alegi in sfatul Unirii, sa sti ca te arestuiesc ! Sa-ti putrezeasca oasele in inchisoare".

Cum sa se apere mos Ion Roata de mania si ura boierului cel rau? S-a dus la invatatorul din sat si i-a spus ce nenorocire il ameninta.
"Mos Ioane, a zis invatatorul, eu am invatat copiii sa cante , frumos si cu mare insufletire, cantecul "Hora Unirii". Eu zic sa facem in felul urmator: cand o veni boierul cu jandarmii sa te aresteze, mata sa te inchizi in casa. Eu, cu copiii pe care-i invat a citi si a scrie, o sa ne suim pe prispa si n-o sa-l lasam sa intre"."Dar cum vor pute infrunta niste bieti copii pe jandarmi ?" a intrebat mos Ion Roata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.