Totul despre Albine

Trimis la data: 2008-09-13
Materia: Biologie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 7.74 / 10
Downloads: 8342
Autor: Butoias2007
Dimensiune: 63kb
Voturi: 633
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Albina este una dintre cele mai extraordinare creaturi din lumea insectelor. Sistemul social complex al stupului de albine care organizeaza pana la 40.000 de indivizi într-o singura unitate activa, a fascinat omenirea de secole.
Corpul albinei este relativ delicat, durata de viaţă este scurtă.Totuşi, albinele nu par sa ţină seama de toate acestea atunci când cară în fiecare zi uriaşe transporturi de polen si nectar din flori pana în stup, astfel ca urmatoarele generaţii de albine să poata apărea.
• Ce sunt albinele •
Albinele de orice fel aparţin unui ordin de insecte numit Hymenoptera, care înseamna "aripi membranate". Acest ordin, cuprinzând în jur de 100.000 de specii, include si viespi, furnicile, muştele.
Din cele 25.000 de specii de albine descoperite, majoritatea sunt albine solitare, depunându-şi ouale în tunele pe care le excavează singure. Aceste albine asigura aprovizionarea cu hrană (miere si polen) pentru larve.

Nu exista o hranire progresiva a larvelor de catre albinele adulte. Albinele sociale se grupeaza in colonii conduse de o singura femelă fertila, numită REGINĂ sau MATCĂ, care în general, este singura care depune ouă. Alergătura dupa nectar si alte sarcini, cum ar fi hrănirea reginei si a larvelor, curăţarea celulelor si curăţirea resturilor sunt indeplinite de albine numite ALBINE-LUCRĂTOARE. Mierea si polenul este depozitat si larvele sunt aşezate în celule facute din ceară secretată de albinele-lucrătoare

O colonie obişnuită poate număra zeci de mii de indivizi si pot trăi mai mulţi ani. Celulele sunt multifuncţionale, fiind folosite in mod repetat pentru creşterea larvelor si pentru păstrarea mierii si polenului. Hrănirea progresiva a larvei este îndeplinită de către albinele tinere, cu hrana produsa de glande aflate în cap, din miere si polen.

Atributul principal al albinelor, care le-a fost esenţial pentru evoluţia speciei este comportarea lor în grup. Alta caracteristica importanta a albinelor este comunicarea informaţiilor despre sursele de hrana. Aceasta comunicare este facută prin intermediul"limbaju dansului".

• Albinele de-a lungul timpului •
S-a stabilit de specialişti că albinele au evoluat din viespi sălbatici care au prins gustul pentru nectar si s-au hotărât sa devina pana la urma vegetarieni. Cu toate acestea, este clar că albinele există pe planeta noastră cam din aceleaşi timpuri de când au început sa înfloreasca primele plante cu aproximativ 100 de milioane de ani in urma.

Cea mai veche albina care s-a descoperit a fost o specie numita Trigona Prisca, gasita in New Jersey USA, si care dateaza de 74-96 milioane ani. Este posibil că predecesorii albinelor sa fi trăit în acea perioada, însa fosile adevăratului gen Apis au fost descoperite pentru prima data in Germania de Vest. Aceasta fosila se estimeaza ca ar fi trait acum 22-25 milioane de ani. Exemplarul descoperit seamana cu genul Apis dorsata, dar este mult mai mic, cam de dimensiunile actualei melifera.

Este posibil, ca Apis florea si Apis dorsata sa fi existat ca specii separate cu multe milioane de ani in urma, in perioada Oligocenului. Este posibil ca acestea sa fi capatat identitati separate in timpul perioadei tarzii a erei Tertiar.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.