Totul despre Japonia

Trimis la data: 2003-10-11
Materia: Geografie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 11
Nota: 8.02 / 10
Downloads: 11
Autor: Madalina alina
Dimensiune: 37kb
Voturi: 977
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ţară insulară, situată la ,,Soare răsare", puternic industrializată (a doua putere economică a lumii) are totuşi ca simboluri naţionale trei elemente naturale : crizantema, floarea de cireş şi vulcanul Fuji.
Japonia constă din peste 3000 de insule mici şi patru insule principale. Hokkaido, cea mai nodică (78.508 km2 ), are un lanţ muntos central înconjurat de depresiuni fertile de coastă. Honshu (230.448 km2 ) este de asemenea muntoasă şi conţine cel mai înalt vârf al Japoniei, Fujiyama (3770m). Shikaku (18.757 km2) şi Kyushu (42.079 km2) au de asemenea munţi şi câmpii. Cele patru insule au mulţi vulcani activi, izvoare termale şi cutremure frecvente.Deoarece insulele sunt formate din munţi în proporţie de 85%, depresiunile sunt puţine, ele găsindu-se numai aproape de coastă, precum Kanto, cea mai mare dintre câmpii, şi văile râurilor.

Pământul cu mulţi vulcani
Aproximativ 3/4 din suprafaţa Japoniei este presărată cu munţi. Regiunea Chubu din centrul ins. Honshu este numită "Acoperişul Japoniei"
şi mai sunt mulţi munţi mai înalţi de 3.000 m.

Cel mai înalt munte al Japoniei este Muntele Fuji (3.776 m.) pe marginea Prefecturilor Yamanashi şi Shizuoka. Al doilea vârf înalt al Japoniei este Kitadake în prefectura Yamanashi, la 3.192 m., şi al treilea vârf este Hotakadake la 3.190 m, la marginea dintre prefecturile Nagano şi Gifu.

Deşi este situată departe de Cercul de Foc al Pacificului, Japonia are mai multe zone vulcanice - de obicei considerate şapte - din nord până în sud. Din numărul total de vulcani, aproximativ optzeci sunt activi, incluzând Mt. Mihara pe insula Izu Oshima, Mt. Asama la marginea prefecturilor Nagani şi Gunma, şi Mt. Aso în Prefectura Kumamoto. Japonia are aproximativ 1/10 vulcani activi din cei 840 vulcani activi ai lumii, chiar dacă are numai 1/400 din suprafaţa pământului. Mt. Fuji, inactiv din ultima erupţie din 1707, nu dă nici un semn că n-ar mai putea erupe încă odată în zilele noastre.

Chiar dacă vulcanii pot cauza mari pagube în timpul erupţiilor mari, ei contribuie, fiind o sursă de turism. Zone turistice, ca de exemplu Nikko, Hakone, Pen. Izu, sunt faimoase pentru verile lor calde şi scenariul atractiv al munţilor vulcanici.

Toţi aceşti vulcani spun, de fapt, că scoarţa Pământului de sub Japonia este instabilă şi plină de energie. Astfel, Japonia este una din acele ţări care au mult de suferit de pe urma cutremurelor. În fiecare an au loc aprox. 1.000 de cutremure destul de puternice pentru a fi simţite. În Ianuarie 1995, Marele Cutremur Hanshin-Awaji a ucis 6.000 de oameni, 40.000 fiind răniţi iar 200.000 rămaşi fără case.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.