Totul despre calamari

Trimis la data: 2004-12-08 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 838
Autor: George petrache Dimensiune: 2554kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cel mai mare exemplar cunoscut în literatura ştiinţifică este cel aruncat pe o plajă din Noua Zeelandă , în 1880 . El avea o lungime de aproximativ 20 m , din care 10-12 m erau tentaculele, care la calmarii morţi sunt deosebit de elastice şi uşor de întins , de aceea stabilirea dimensiunilor lor este ne sigură . Ochii calmarilor uriaşi sunt cei mai mari ochi din lumea animală, putând avea diametrul de 25 cm, adică de două ori mai mare decât la balena albastră , care ajunge 130 tone . „Punga cu cerneală” ajunge la 1m lungime şi arată ca un sac foarte alungit . „Ciocul de papagal” este de mărimea unei unei foarfeci

Calmarii uriaşi aparţin genului Architeuthis . De-a lungul anilor au fost descrise cel puţin 19 specii, dar astăzi teutologii, menţionează doar trei : Architeuthis dux, A. martensi şi A. sanctipauli .
Deoarece majoritatea exemplarelor găsite erau fie eşuate pe plajă, fie scoase din conţinutul stomacal al caşaloţilor, condiţiile în care trăieşte Architeuthis nu sunt foarte bine cunoscute.

Faptul că, printre numeroasele animale înghiţite de un caşalot, se găsesc de obicei resturile de la câte un singur calmar uriaş, a condus la idea că Architeuthis trăieşte solitar, exceptând probabil perioada de împerechere. Extrem de puţine capturi au fost făcute cu plase traulate la adâncimi de 200-375 m. In largul coastelor Californiei, de la 600 m, într-un punct în care fundul oceanului era la 4000 m, a fost scos un trntacul secţionat proaspăt.

De-a lungul coastelor Newfoundland-lui (Canada), au fost semnalaţi calmari uriaşi înotând chiar la suprafaţă, iar fundul oceanului se afla acolo la 100 m ; în Pacific, de asemenea au fost văzuţi la suprafaţă, dar deasupra unor adâncimi de 4000 m. Exemplare de Architeuthis au fost găsite ţi în apropierea insulelor Hawaii, unde adâncimea oceanului coboară la câteva mii de metri.

Cu ce se hrănesc calmarii uriaşi ? Cu diferite animale marine, printre care peşti mici şi cefalopode, pe care le capturează cu tentaculele. Opt dintre cele zece braţe sunt mai scurte şi au până la 50 cm circumferinţa la bază; celelalte două, mult mai lungi (cca 10 m) au numai 25 cm la bază. Studiile efectuate au arătat că ventuzele de pe tentaculele lui Architeuthis au diametrul de 2,5-5,2 cm.

Uni cercetători l-au descris pe Archhiteuthis drept un foarte bun înotător, nu aceasta este realitatea. Faţă de ceilalţi calmari, în majoritate excelenţi înotători, Architeuthis are o musculatură puţin dezvoltată, iar înotătoarele sale sunt relativ mici şi slabe. Sistemul de blocare a sifonului pentru evacuarea apei sub formă de jet este mai puţin dezvoltat decât la calmarii buni înotători. Aceste caracteristici, ca şi multe altele îi fac pe cei nai mulţi cercetători să-l considere un animal de mare adâncime, care se ridică uneori aproape de suprafaţă.

Calmarul uriaş acumulează în muşchii mantalei ioni de amoniu (NH4 ) care fac ca greutatea sa specifică să scadă. Fără NH4 în ţesuturi , calmarul este mai greu decât apa de mare, dar cu NH4 animalul este perfect echilibrat în apă, fără a mai trebui sa-şi consume energia înotând continuu. Primele observaţii privind faptul că Architeuthis concentrează în muşchi ioni de amoniu au fost făcute de trei teutologi americani, care mâncând o bucăţică de calmar uriaş, au constatat gustul amar dat de amoniac.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.