Tradarea prin ajustarea inamicului

Trimis la data: 2013-06-04 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: mariaana Dimensiune: 15kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Potrivit alin.(1), infractiunea consta in fapta cetateanului roman sau a persoanei fara cetatenie domiciliata pe teritoriul statului rroman, care in timp de razboi:preda teritorii, orase, pozitii de aparare, depozite ori instalatii ale fortelor armate romane sau care servesc apararii;preda nave, aeronave, masini, aparate, armament sau orice materiale care pot sluji purtarii razboiului;procura dusmanului oameni, valori si materiale de orice fe;trece de partea inamicului sau efectueaza alte actiuni care sunt de natura sa favorizeze activitatea dusmanului ori sa slabeasca puterea de lupta a fortelor armate romane sau a armelor aliate.

Potrivit alin.(2) infractiunea consta in fapta cetateanului roman sau a persoane fara cetatenie domiciliata pe teritoriul statului roman, care in timp de razboi, lupta sau face parte din formatii de lupta impotriva statului roman sau a aliatiilor sai.

OBIECTUL JURIDIC principal consta in relatiile sociale referitoare la atributele fundamentale ale statului, unitatea si indivizibilitatea, suveranitatea si independenta. Obiectul juridic secundar consta in realtiile sociale privind capacitatea de aparare a tarii.

OBIECTUL MATERIAL consta in bunurile cu privire la care se desfasoara, in mod nemijlocit, fapta incriminata: teritoriile, depozitele, navele, aeronavele, materialele de orice fel.SUBIECTUL ACTIV este calificat prin calitatea de cetatean roman sau de persoana fara cetatenie domiciliata pe teritoriul statului roman.LATURA OBIECTIVA se realizeaza printr-o actiune de ajutare a inamicului. Cu titlu exemplificativ, legiutorul enumara urmatoarele actiuni:
-predarea de teritorii, orase, pozitii de aparare, depozite ori instalatii ale fortelor armate romane sau care servesc apararii; -predarea de nave, aeronave, masini, aparate, armament sau orice alte materiale care pot sluji purtarii razboiului; -procurarea, in favoarea dusmanului, de oameni, valori si materiale de orice fel; -fapta, savarsita pe timp de razboi, de a lupta sau de a face parte din formatii de lupta impotriva statului roman sau a aliatilor sai. Caracterul exemplificatif pe care il au actiunile enumerate rezulta din prevederile lit.d) ipoteza a-II-a, potrivit carora faptuitorul poate efectua si alte actiuni care sunt de natura sa favorizeze activitatea dusmanului ori sa slabeasca puterea de lupta a fortelor armate romane sau a armatelor aliate.

Infractiunea are forma continua cand faptuitorul face parte din formatii de lupta impotriva statului roman sau a aliatilor sai. Pentru existenta infractiunii este necesar ca fapta sa se savarseasca in timp de razboi. Potrivit art.153 C. pen. prin "timp de razboi" se intelege intervalul de timp de la data declararii mobilizarii sau de la inceperea operatiunilor de razboi pana la data trecerii armatei la starea de pace.

Urmarea imediata consta in crearea unei stari de pericol fata de valorile fundamentale ale statului roman. Prin savarsirea infractiunii de tradare prin ajutarea inamicului poate fi produsa in secundar si o alta urmare, cum ar fi, de exemplu, producerea unor pagube materiale. Raportul de cauzalitate rezulta din materialitatea faptei.
LATURA SUBIECTIVA presupune intentia, care poate fi directa sau indirecta.TENTATIVA SI CONSUMAREA infractiunii de tradare prin ajutarea inamicului se pedepseste. Actele de pregatire sunt asimilata tentativei pedepsibile. Potrivit art.173 alin.(2) C. pen., se considera tentativa si producerea sau procurarea mijloacelor ori instrumentelor, precum si luarea de masuri in vederea comiterii infractiunii prevazute in art.156 C. pen.Consumarea infractiunii are loc in momentul realizarii oricareia dintre modalitatile elementului material.

In forma continua, infractiunea se epuizeaza in momentul in care faptuitorul inceteaza sa faca parte din formatii de lupta impotriva statului roman sau a aliatilor sai.SANCTIUNEA consta in detentiunea pe viata alternativ cu inchisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.