Tradarea prin transmiterea de secrete

Trimis la data: 2013-06-04 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: mariaana Dimensiune: 15kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Potrivit art.157 alin.(1), infractiunea consta in transmiterea secretelor de stat a unei puteri sau organizatii straine ori agentilor acestora, precum si procurarea de documente sau date ce constituie secrete de stat ori detinerea de asemenea documente de catre cei care nu au calitatea de a le cunoste, in scopul transmiterii lor unei puteri sau organizatii straine ori agentilor acestora, savarsite de un cetatean roman sau de o persoana fara cetatenie domiciliata pe teritoriul statului roman.

Potrivit alin.2, infractiunea consta in aceleasi fapte, daca privesc alte documente sau date care, prin caracterul si importanta lor, fac ca fapta savarsita sa pericliteze securitatea statului.

OBIECTUL JURIDIC principal consta in relatiile sociale privind atributele fundamentale ale statului, relatii care sunt incompatibile cu transmiterea secretelor de stat, a altor documente sau date care pot periclita securitatea statului catre o putere, o organizatie straina ori agenti ai acestora. Obiectul juridic secundar consta in relatiile sociale privind pastrarea respectivelor secrete ori documente.

OBIECTUL MATERIAL consta in documentul transmis, procurat sau detinut de catre faptuitor. Potrivit art.150 alin.(1) C. pen., secrete de stat sunt documentele si datele care prezinta in mod vadit acest caracter, precum si cele declarate sau calificative astfel prin hotarare a Guvernului. Documentele sau datele care, prin caracterul si importanta lor, fac ca fapta savarsita sa pericliteze securitatea statului sunt acele documente sau date care, desi nu constituie secrete de stat, totusi, atunci cand sunt transmise unei puteri sau organizatii straine ori agentilor acestora, creeaza o stare de pericol pentru siguranta nationala. De asemenea, infractiunea are un obiect material atunci cand datele transmise tin de materialitatea unui bun.

SUBIECTUL ACTIV este calificativ prin calitatea de cetatean roman sau de persoana fara cetatenie domiciliata pe teritoriul statului roman. In modalitatea detinerii documentelor sau datelor, faptuitorul nu are calitatea de a le cunoaste. Participatia penala este posibila sub toate formele.LATURA OBIECTIVA se poate realiza prin una dintre urmatoarele trei modalitati alternative, enumerate in mod limitativ in textul de incriminare:
-transmiterea secretelor de stat unei puteri sau organizatii straine ori agentilor acestora; -procurarea de documente sau date ce constituie secrete de stat, fapta care se poate realiza prin orice mijloc;
-detinerea de asemenea documente.

Ultimele doua modalitati ale elementului material se realizeaza in scopul transmiterii documentelor unei puteri sau organizatii straine ori agentilor acestora.In conditiile alin.(2),elementul material se realizeaza prin aceleasi modalitati descrise in alin.(1). Spre deosebire de alin.(1), activitatile incriminate privesc alte documente sau date care, prin caracterul si importanta lor, fac ca fapta savarsita sa pericliteze securitatea secolului. Urmarea imediata consta in crearea unei stari de pericol pentru securitatea statului.

LATURA SUBIECTIVA presupune intentia directa sau indirecta. Intentia poate sa fie si indirecta, deoarece termenul"scop" este folosit de catre legiuitor in sensul de destinatie obiectiva, si nu de finalitate subiectiva.TENTATIVA SI CONSUMAREA este posibila atunci cand fapta se realizeaza in modalitatea transmiterii sau procurarii documentelor sau datelor si se pedepseste, potrivit art.173 alin.(1) C. pen.
Consumarea infractiunii are loc in momentul realizarii faptei incriminate. In modalitatea detinerii de documente sau date, fiind o infractiune continua, va exista si un moment al epuizarii, momentul in care inceteaza activitatea incriminata.SACTIUNEA consta in detentiunea pe viata alternativ cu inchisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi, pentru forma din alin.(2).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.