Traditia Chineza

Trimis la data: 2003-03-13
Materia: Diverse
Nivel: Liceu
Pagini: 11
Nota: 7.29 / 10
Downloads: 14
Autor: G. Oty
Dimensiune: 16kb
Voturi: 144
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Traditia Chineza - Pe valea fluviului Huang-Go, cu aproximativ 4000 de ani în urmă, se năştea o civilizaţie înfloritoare, mistică ce avea să impresioneze peste veacuri cultura europeană. Izolată în mod natural de restul Orientului (lanţuri de munţi dintre cei mai înalţi din lume, în vest), au legat-o şi totodată au separat-o de vasta zonă a Tibetului.
Traditia Chineza - Gigantica construcţie, în nord, Marele Zid Chinezesc, Marea Galbenă în est şi Marea Chinei în sud, adăpostită de un cadru geografic vast (de la munţi abrupţi, deşert sau stepă la imense câmpii fertile, junglă sau zone mlăştinoase), dificultăţile de acces în spaţiul Chinei i-au permis ţării să dezvolte o civilizaţie în cadrul căreia influenţele străine şi popoarele năvălitoare au fost repede asimilate.

În majoritatea ţărilor, vechiul organism social a dispărut, urmele vieţii de altă dată nemaipăstrându-se în mod viu, tradiţii şi forme de cultură noi înlocuindu-le pe cele vechi. În China însă, aceste soluţii de continuitate există, ele putând fi urmărite pe parcursul a aproape patru milenii. Tradiţiile, obiceiurile, formele vechi de cultură se păstrează în modalităţi de expresie evoluate, evident, dar asemănătoare celor antice.

Pentru chinezi, tradiţia a rămas un rezervor spiritual activ. Civilizaţia creată în mileniul al II-lea î.e.n. în valea Fluviului Galben prezintă încă de atunci trăsături distincte fundamental chineze, iar în scrierea chineză de azi se recunoaşte stilizarea pictogramelor de pe “oasele de ghicit” de acum aproape 3500 de ani.

Tradiţia situează la începuturile istoriei chineze un număr de împăraţi legendari. Astfel, Fu-Xi, primul împărat, ar fi inventat plasa de pescuit si laţurile vânătorilor. El a început cel dintâi să coacă alimentele, să împartă ţara în clanuri şi să domesticească animale. Celui de-al doilea, Sheng-Nong, i se atribuie invenţia plugului, cultura cerealelor, stabilirea târgurilor şi descoperirea proprietăţilor curative ale plantelor.

Urmează Huang-Ji care ar fi inventat căruţa şi barca, arcul şi săgeţile, mortarul şi construirea caselor, scrierea şi cele 12 tonuri muzicale. El ar fi instituit riturile mortuare şi sistemul preţurilor, a împărţit ţara în provincii şi a iniţiat creşterea viermilor de mătase. Un caracter mai puţin mitic, mai puţin vag, îl au ultimii trei: Yao, Shun şi Yu. Primului i s-ar datora invenţia îmbrăcămintei, muzica liturgică, determinarea astronomică a lunilor şi anotimpurilor, lupta împotriva triburilor Miao, instituirea celor 5 pedepse şi a sistemului funcţionăresc, iar ultimilor doi organizarea statului, reglarea cursurilor fluviilor şi turnarea primelor trepiede de bronz.

Dinastiile Chinei au influenţat de-a lungul secolelor cultura şi civilizaţia acestei ţări. Astfel, cea mai veche dinastie a cărei existenţă este incontestabilă este dinastia Xia sau Hia (2205-1766 î.e.n.), succedată de dinastia Shang din timpul căreia datează inscripţiile pe oase şi pe carapace de broască ţestoasă. Forma de exprimare este foarte laconică (între 10 şi 65 cuvinte).

Un profund sentiment religios datează din această epocă bazat pe cultul strămoşilor. Regele împarte ţara în feude pe care le împarte familiei sale, prietenilor şi unor căpetenii tribale în schimbul obligaţiei de a-i furniza trupe în caz de război. Regele era şeful cultului de stat. Se construiesc oraşe fortificate fără importanţă economică, însă, căci societatea chineză era una agricolă prin excelenţă, iar creşterea animalelor va avea o importanţă secundară de-a lungul istoriei.

Creşterea viermilor fiind de mult cunoscută, mătasea devine, încă de la începutul acestei epoci, un produs tipic al economiei chineze. Statul Shang, primul stat chinez cu o fizionomie politică şi culturală definită şi care a exercitat o influenţă civilizatorică şi în afara frontierelor sale, s-a prăbuşit din cauza mişcărilor sociale interne, dar şi în urma presiunii triburilor Zhou. Deşi inferiori din punctul de vedere al culturii, regii Zhou au ţinut să fie consideraţi drept urmaşi ai dinastiei Shang, iar ultimul rege al acestei dinastii a fost ţinut pe tron, dar considerat vasal.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.