Traditia gandirii critice si a argumentatiei

Trimis la data: 2010-11-06
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 7
Nota: 9.34 / 10
Downloads: 1042
Autor: Cristi Lungu
Dimensiune: 15kb
Voturi: 26
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Gandirea critica, argumentatia, logica si retorica s-au nascut si au evoluat impreuna cu democratia, in Atena secolelor V-IV i. Chr. Democratia ateniana a favorizat dezvoltarea unei civilizatii a cuvantului in care toate aceste discipline erau extrem de importante. Principiul de functionare al democratiei ateniene era ca toti cetatenii (barbatii nascuti din parinti atenieni, peste 20 sau peste 30 de ani) participa in mod activ la conducerea cetatii, fie ca membri ai adunarii, fie ca detinatori de functii publice.
Participarea activa presupunea capacitatea de a vorbi in fata adunarii, sau de a asculta si de a intelege discursurile celorlalti. Organizarea democratiei ateniene este foarte elaborata: o mare adunare de 6-10.000 de oameni (in timpurile ei de glorie, Atena numara pana la 30-000 de cetateni) decide in chestiunile majore, o alta adunare "a celor 500" se intruneste zilnic si ia decizii in problemele curente, ajutata de un consiliu al celor 50 si de mai multe functii administrative.

Procesul alegerilor este foarte complicat, partial alegeri, partial tragere la sorti, pentru a preveni orice coruptie a sistemului. Exista numeroase legi si prevederi care fac sistemul democratic atenian practic imposibil de corupt in termenii moderni. (vezi David Held, Modele ale democratiei). Pe de alta parte, democratia ateniana nu este lipsita de fisuri si, asa cum spun deja criticii contemporani, daca adunarea nu poate fi usor cumparata, ea poate fi manipulata.

Civilizatia ateniana este o civilizatie a cuvantului si poate fi stapanita prin cuvant. De aici importanta retoricii, a argumentarii care sa ofere castig de cauza in fata adunarii. Asa au aparut, in secolul V i.Chr, secolul de aur al Atenei democratice, sofistii: profesori de discurs, argumentare, logica si intelepciune. Sofistii sunt un fel de profesori itineranti care calatoresc din cetate in cetate si tin cursuri, adesea contra unor onorarii foarte mari, tinerilor bogati care doresc sa aiba succes in viata politica.

Apararea lui Socrate" incepe oarecum paradoxal cu plangerea lui Socrate la adresa minciunilor concetatenilor sai care au spus despre el ca este "un vorbitor grozav". Ce inseamna acest lucru? Si ce semnifica insistenta lui Socrate asupra faptului ca nu este un vorbitor grozav, ca nu va prezenta "discursuri infrumusetate si impodobite cu intorsaturi mestesugite de cuvinte alese"? (17c).

Ce sens are afirmatia: "Bine mi-ar sta la varsta mea sa vin in fata voastra cu vorbe ticluite, ca un tinerel"?Suntem, in deschiderea Apararii lui Socrate la un proces. Tot ce se spune se plaseaza in contextul acesta, al unui spatiu de judecata. Si este in joc soarta unui om. Socrate vorbeste in apararea sa in circumstantele dramatice ale unor acuzatii grave, multe dintre ele vechi si, dupa cum intelegem din context, avand impotriva sa opinia publica.

Din cate am discutat pana acum, deja stim ca avem in fata inceputul unei drame si ca, intr-o Atena in care procesul se judeca in functie de discursurile vorbitorilor si votul unui public care se poate lasa usor impresionat, in care totul se joaca la nivel verbal, a avea opinia publica impotriva inseamna ca te afli intr-o situatie foarte grava.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.