Traditie si innoire in romanul interbelic

Trimis la data: 2010-04-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 9.58 / 10
Downloads: 0
Autor: Marin Stefan
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Intre doua razboaie mondiale, la o distanta de timp nu prea mare,se creeaza o epoca distincta in istoria oricarei literaturi. Intervin in astfel de cazuri seisme sociale prea puternice ca sa nu determine macar o schimbare sensibila a cadrului vietii spirituale.Dupa incheierea primului razboi mondial, care a intrerupt cu brutalitate activitatea scriitoriceasca timp de cativa ani,nu s-au mai tiparit deloc carti, revistele si-au incetat aparitia.
Literatura manifesta o tendinta de depasire a unui spirit oarecum provincial. Se remarca o preocupare accentuata pentru europenism si pentru valorificarea originalitatii nationale.Dupa razboi, romanul domina proza romaneasca si reuseste sa-si insuseasca o tehnica narativa variata, sa treaca de la expunerea simpla la desfasurarea epica simultana pe cateva planuri, sa utilizeze cu succes rasturnarile de timp, sa incetateneasca monologul interior, sa lucreze cu proiecte simbolice, sa ia forma jurnalului sau sa-si ingaduie libertatile eseului.

Aparitia romanului modern se leaga de dezvoltarea lumii burgheze, de complexitatea relatiilor sociale si de procesul afirmarii individualitatii umane.Conceptia noua asupra raporturilor dintre oameni, dintre pasiunile umane si realitatile vietii, dintre om si societate a impulsionat romanul sentimental, romanul de moravuri si romanul social, ca si romanul de analiza psihologica. In roman, atmosfera intima a individului psihic se desfasoara in atmosfera colectiva a momentului social.

Criticul Pompiliu Constantinescu este de parere ca " Romanul are un suprem mesagiu introspectiv, pe plan tridemensional; el e geometrie in spatiu a sufletului omenesc".11 P.Constantinescu,"Studii si cronici literare",Ed.Albatros,Buc.,1984,pag.13.Romanul romanesc e social, ilustrand o succesiune de momente din evolutia societatii, la care individul se adapteaza, construind categoria psihica si sociala a parvenitului, sau este invins, zugravind categoria opusa a inadaptatului. Eroul tipic al romanului autohton e un simbol social; conflictul cu ambianta ii absoarbe energia, fie ca va cadea invins, fie ca va triumfa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.