Traditie si inovatie

Trimis la data: 2011-05-03
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 7.59 / 10
Downloads: 1024
Autor: Fletter Marlene
Dimensiune: 67kb
Voturi: 63
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Traditie: Ansamblu de obiceiuri, credinte, cunostinte, datini etc. mostenite si transmise din generatie in generatie, constituind o trasatura specifica a unui popor sau a unui grup social.Ansamblu de conceptii, de obiceiuri, de datini si de credinte care se statornicesc istoriceste in cadrul unor grupuri sociale sau nationale si care se transmit (prin viu grai) din generatie in generatie, constituind pentru fiecare grup social trasatura lui specifica.Obicei, uzanta; datina.
Informatie (reala sau legendara) privitoare la fapte ori evenimente din trecut, transmisa pe cale orala.Inovatie: Schimbare, modificare; noutate. 2. rezolvare a unei probleme tehnice sau organizatorice prin adoptarea de solutii moderne, de perfectionari.

Noutate, schimbare, prefacere. aS Rezolvare a unei probleme de tehnica sau de organizare a muncii cu scopul imbunatatirii (productivitatii) muncii, perfectionarii tehnice sau rationalizarii solutiilor aplicate.

Avand in vedere necesitatile sociale care cer astazi arhitecturii rezolvarea in primul rand pentru familia obisnuita, au materializat unitatea dintre traditia si inovatia. In realizarea echilibrului ecologic al ambiantei umane, un rol important il are armonizarea raporturilor reciproce dintre spatiile artificiale construite si cele naturale, libere si plantate. Ca un mic exemplu, arhitectura moderna stabileste cu ajutorul unor mari ferestre devenite de acum pereti de sticla contactul absolut dintre spatiul interior si cel exterior.

Tindem spre alcatuirea unor case in care peretii despartitori din interior sa fie subtiri, curbi, mobili, creand astfel posibilitatea legarii ambiantelor, al trecerii de la planul static al casei vechi la cel liber, elastic al constructiei moderne. In felul acesta, spatiul modern reediteaza nazuinta gotica spre continuitate spatiala si descarnare arhitecturala, dar nu ca un scop final, ci ca rezultat al reflexului social.

Reia intreaga experienta baroca a suprafetelor ondulate si a miscarii volumetrice, dar nu in slujba unor idealuri estetice, ci din considerente functionale, care se transforma in splendide imagini in care masa zidurilor baroce este inlocuita cu pereti foarte usori facuti cand din sticla, cand dintr-un material izolant fin. Reia de la Renastere gustul pentru ritmuri modulare pe care le traduce in termenii programului modern de constructie.

A realiza ceva traditional si inovativ din ceva functional, folositor, practic, iata care este sarcina arhitecturii. Inlantuind diferite materiale intr-un tot corespunzator unui anumit scop inseamna a construi, termen care defineste numai traditia, trainicia, soliditatea, utilitatea, nepatrunse de elementele noului.

Intr-un edificiu trebuie totul sa se justifice incepand de la fundatii. Iata o regula de la care nu este niciodata ingaduit sa se abata. Nu este vorba de supunere in mod servil uzantei sau de a urma orbeste o rutina. De multe secole se combina mereu diferit cele sapte tonuri muzicale si mai este mult pana sa se epuizeze toate combinatiile posibile.

Acelasi lucru se intampla si in arhitectura, elementele puse la dispozitie sunt in numar mic si se pot combina la nesfarsit, dar arhitectul trebuie sa sesizeze in aceste combinatii diferite surse ale unei varietati agreabile daca are geniu sau destul spirit.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.