Traditii culinare romanesti

Trimis la data: 2015-09-01
Materia: Diverse
Nivel: Liceu
Pagini: 19
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Alexandru_H
Dimensiune: 49kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Istoria bucatariei se confrunta cu istoria omenirii. Punctul de plecare al bucatariei il putem localiza odata cu aparitia focului. Descoperirea focului revolutioneaza hrana omului, acum alimentele sufera transformari: prin frigere, ele devin gustoase, aromate, pline de savoare. Dupa foc, fermentatia revolutioneaza obiceiurile alimentare, actiunea fermentatiei nu se reduce numai la conservarea alimentelor, ea transforma textura si gustul acestora, prin fermentatie, fructele si strugurii se transforma in bauturi alcoolice, bere, vinuri, prin fermentatie laptele da nastere la noi produse.
Dezvoltarea bucatariei privita in ansamblul istoriei, parcurge cronologic mai multe perioade:
Inceputurile artei culinare, pana la aproximativ anul 1000 i.e.n alimentatia de baza era carnea, in Egipt se faceau painisoare din grau si erau cunoscute vinul si berea.
Perioada preclasic, pana la caderea Romei, perioada lui Homer si Pericle. In Imperiul Roman, arta culinara era foarte apreciata. Bucatarii prezentau bucatele cu aspectul lor initial; pestele si vanatul trebuiau sa pastreze forma din starea lor vie, principalul mijloc de preparare al hranei era frigerea.

Perioada barbarismului pana in evul mediu tarziu, acum dezvoltarea bucatariei inregistreaza o stagnare. In perioada sec. al XIV-lea, bucataria cunoaste o dezvoltaremult mai mare. La curtile marilor seniori si regi se organizau adevaratele orgii alimentare. Banchetele devin o adevarata manifestare a gloriei si a bogatiei stapanilor.
In perioada clasica, perioada cuprinsa intre mijlocul secolului al XVII-lea si pana lainceputul secolului al XX-lea, bucataria incepe sa devina arta culinara. Parisul devine centrul artei culinare. Prepararea si prezentarea cat mai estetica a bucatelor au o importanta deosebita.

Bucatarii francezi devin renumiti nu numai la Paris dar si la curtile imperiale din Europa.Bucataria romaneasca a fost influentata de-a lungul veacurilor de o serie de factori, cum ar fi : conditiile econimice, conditiile geografice si de clima, gradul de civilizatie, stadiul de dezvoltare al agriculturii si nu in ultimul rand obiceiurile, gusturile si preferintele.
In a doua jumatate a secolului II-lea avem informatii scrise pe placi cerate despre felurile de mancare.

La Rosia Montana a fost descoperita o placa cerata cu ocazia " ospatului aurarilor" in care erau scrise preparatele oferite " miel, purcel, paine alba, sare, otet, salata si doau feluri de vin".
Opera lui Mihail Sadoveanu, monumentala monografie epica a poporului roman, inteles in permanentele lui spirituale, in evolutia sa istorica si in relatiile osmotice cu spatuil geografic, aduce nenumarate marturii despre evolutia bucatariei romanseti de-a lungul istoriei, atat la nivelul omului de rand, cat mai ales in casele boieresti, in hanuri si in curtile domnesti.

In "Fratii Jderi" Sadoveanu descrie: "prepelita pe masa Domnului era in mare cinste. Prepelitele erau invelite in frunze de teiu si apoi in slanina afumata. Se frigeau in tigla la jaratec de fag. Un rob aducea colaci proaspeti si claponul in cratita lui".
Citind scenele gastronomice descries de unii din marii nosrti scriitori, ne putem da seama despre evolutia bucatariei romanesti de-a lungul anilor, de interesul pe care acestia l-au acordat artei prepararii mancarurilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.