Traditii si obiceiuri de Pasti

Trimis la data: 2014-04-15
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: cristinaa
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Din cele mai vechi timpuri religia s-a impletit cu traditia , datina si obiceiurile , pe care omul le-a respectat si le-a transmis ulterior prin viu grai din generatie in generatie , astfel intelepciunea si experienta celor mai vechi stramosi ajunge la noi sub forma obiceiurilor din viata celor de la tara , fiind purtatoarele unor informatii , a unei experiente si intelepciuni vechi . In secolul IX- XX , din pacate , traditiile au inceput sa dispara , reusind sa se pastreze doar in lumea satului , acestea fiind adevarate centre de cultura si de originalitate , in care ne regasim radacinile si autenticitatea .
Pastele este cea mai importanta sarbatoare crestina a anului. De Pasti se sarbatoreste Invierea lui Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu. Duminica - a treia zi dupa Scripturi- femeile purtatoare de mir au gasit mormantul gol. Mormantul era gol pentru ca Hristos Inviase. Impotriva lor, a tuturor, a celor care L-au acuzat si batjocorit de atunci si pana astazi, numit in deradere Regele Iudeilor, rege incoronat cu spini, rege al carui tron era o Cruce, parasit de ai Sai, pazit sub grea si rece lespede de piatra, Hristos a izbandit cea mai stralucita biruinta ce s-a vazut vreodata: biruinta asupra mortii si asupra rautatii omenesti. Aceasta biruinta a putut fi tagaduita, dar nu I-a putut fi smulsa niciodata.

Hristos a Inviat si a biruit, pentru El si pentru noi. Credem si biruim prin Moartea si Invierea lui Hristos, murim pentru a invia si inviem pentru a trai in veci cu Hristos. Prin suferinta si moarte ne bucuram de Inviere; prin Inviere ne bucuram si triumfam in triumful lui Hristos, ca triumf al nostru. El a murit pentru noi si a triumfat pentru noi. In Moartea Lui sta mantuirea noastra, in Invierea Lui sta biruinta noastra.

Sarbatoare Pastelui incepe in dupa masa zilei de sambata . Cel mai important moment al zilei este sfintirea apei la biserica . Apa prezinta un rol impotant si Duminica . Crestinii mergeau la biserica ducand mancarea si vinul pentru a fii sfintite . Postul se termina cu consumarea acestor bucate . Se obisnuia ca oul sfintit sa fie consumat in mijlocul familiei , pentru ca in cazul unul dintre ei s-ar ratacii sa isi aminteasca cu cine a mancat si sa isi regaseasca calea spre casa .
Noaptea Invierii Domnului reprezinta pe langa simbolul sacru a-l jertfei lui Hristos pentru mantuirea noastra si un ritual de innoire anuala a timpului. Gestul simbolic de celebrare a Pastelui este ciocnitul oualor rosii. Bucuria Pascala este cunoscuta pe parcursul celor 40 de zile de la Inviere pana la inaltare , timp in care crestinii se saluta cu ,,Hristos a inviat! " si ,,Adevarat a inviat ! " marturisind de fiecare data adevarul nostru de credinta De Inviere pe dealuri si pe coline, izbucnesc flacari puternice : Sunt A© focurile de veghe A>>, care inunele sate sunt aprinse si ard tot cursul noptii, luminand nu numai dealurile ci si vaile.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.