Traditionalism. In gradina ghetsimani - BAC

Trimis la data: 2009-01-11
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 9.32 / 10
Downloads: 5555
Autor: Anonim
Dimensiune: 10kb
Voturi: 88
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Tradiţionalismul. „În grădina Ghetsimani”.Poezia modernistă:o poezie de idei;nu este poezia sentimentelor sau a stărilor;direcţia de dezvoltare a liricii este de la abstract spre concret (ideile se corporalizează) sub forma unor metafore care se dezleagă: dinamic / în profunziume / pe verticală;pe orizontală – mai multe versuri (tehnica ingambamentului)
La nivelul lui V. Voiculescu (poet gândirist), tradiţionalismul s-a manifestat fie prin volume de poezii cu tematică religioasă (de exemplu „Poeme cu îngeri” sau volumul „Pârgă”), fie prin cultivarea sunetului („Ultimele sonete în traducere imaginară după Willan Shakespeare”) – sonete scrise pe aceleaşi teme şi numerotate în continuarea lor, drept mărturie a recunoaşterii valorilor clasice.

„În Grădina Ghetsimani” (Grădina cu măslini) este o poezie ce respectă formal programul tradiţionalist, respectiv preia din Biblie unul din cele mai dramatice momente din istoria creştinătăţii (momentul de reculegere după cina cea de taină, urmat de arestarea lui Christos).
Este momentul de linişte şi de cumpănă, în care Iisus pare să înţeleagă nu doar propriul destin, ci şi sensul sacrificiului său. Metaforic, „Grădina cu măslini” este un spaţiu sacru, un mic Paradis, dominat de armonie sublimă.

În literatura antebelică o constantă filozofică este teologia (cunoaşterea lui Dumnezeu): foarte multe opere / autori tratează pornind de la biblie problema relaţiei dintre om şi Dumnezeu – lume şi divinitate, mai ales când omul este geniul.

Există două tipuri de teologie:teologia dialectică, care presupune că Dumnezeu sau forţa tutelară care cuprinde simultan plus şi minus;
(ii) teologia apofatică – constă în: Dumnezeu nu se revelează categorii afirmative, ci prin intermediari.

La aceasa se adaugă principiul „Deus absconticus” – Dumnezeu care se ascunde şi care poate fi înţeles pe de o parte ca un creator care şi-a întors faţa de la propria creaţie şi „s-a mâniat” pe fiul său – drept care nu mai dialoghează, şi chiar poate să-l pedepsească dacă se abate de la destinul său.Pe de altă parte Dumnezeu se ascunde sau se revelează în fiecare fir de iarbă. Autori principali: Blaga, Psalmii lui Arghezi şi V.Voiculescu.

Poezia propune în esenţă o viziune interesantă (modificată) personală, despre Iisus ca fiu al creatorului suprem, în sensul că viziunea este mult umanizată cu un accent aproape modernist pe suferinţa acestuia.

Imaginea acestui Iisus este foarte asemănătoare poetului de geniu, pentru că se construieşte pe dualitatea uman-divin şi pe zbaterea pentru depăşirea limitelor umane - rădăcini profund romantice.

Discursul liric este alcătuit din patru catrene respectând elementele de prozodie (ritm, rimă).Lirismul obiectiv se conturează prin folosirea persoanei a III-a pentru postura lui Iisus – poetul de geniu, în timp ce eul liric îşi asumă aici rolul de povestitor. De fapt este o confesiune care simulează obiectivarea pentru a transmite sub forma unei parabole modelul sacrificiului cristic.

Spaţiul ales pentru „desfăşurarea” acestei problematici folozofice este grădina cu măslini – un simbol clasic pentru transferul armoniei sublime pe pământ, un mic paradis cuprins de linişte înainte de furtuna dezlănţuită de arestarea biblică.Spre deosebire de sursa biblică, imaginea lui Iisus este una a omului supus ispitei.Chiar din primul vers („Iisus lupta cu soarta şi nu primea paharul”) metafora ispitei se instalează alături de o sumă de alte conotaţii (paharul plin de mâhnire biblic sau o posibilă anticipare a Sfântului Graal).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.