Traditionalism - Aci sosi pe vremuri

Trimis la data: 2015-10-29
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Frank Iulian
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Asa cum anunta chiar numele curentului, traditionalismul este un curent literar, manifestat in perioada interbelica, insa construit din doua directii anterioare - samanatorismul si poporanismul - care a pus accentul pe traditie, obiceiuri, folclor, istorie, mit si religie, percepute drept elementele specificului national.
Curentul apare din nevoia de a conserva elementele mai sus mentionate, considerate ca fiind pe punctul de a-si pierde consistenta si importanta in cultura romaneasca, intr-o perioada in care tehnologia inregistra un elan considerabil, conducand astfel societatea catre modernizare.
Reactia pe care traditionalistii au manifestat-o a fost una de respingere vehementa a oricarei tendinte de modernizare a literaturii, infruntand in acest fel orientarea catre o sincronizare cu spiritul veacului. Traditionalismul poate fi privit asadar, in perfecta opozitie cu modernismul. Daca cel din urma era deschis spre valorile occidentale, pronuntandu-se pentru sincronizarea literaturii romane cu cea apuseana, traditionalismul adopta o atitudine contrarie, de inchidere, de izolare in datele unui etnicism conceptual.

Scriitorii traditionalisti adopta o pozitie de conservare a formelor clasice de constructie a operelor literare, fara a ingadui experimente sau inovatii. Aceasta atitudine de retragere intr-un trecut purificator, cathartic, de respingere a cotidianului citadin, au constituit modalitati de stabilire a unui echilibru pierdut, de regasire a originaritatii. Traditionalismul romanesc a fost consolidat de samanatorism si poporanism, dupa ce bazele acestuia au fost stabilite de epigonii lui Mihai Eminescu.

Din acest punct de vedere, curentul a manifestat trei directii: orientarea "gandirista", centrata in jurul revistei "Gandirea" , al carei conducator, Nichifor Crainic, indemna catre o literatura religioasa, motivand aceasta directionare ca unica modalitate de acceptare a unui spirit oriental; orientarea samanatorista, centrata in jurul revistei "Samanatorul", condusa pe rand de Al. Vlahuta, G. Cosbuc, N. Iorga, a caror preocupare a fost aceea de a conserva spatiul rural, prin protejarea traditiilor si cea de-a treia grupare traditionalista, poporanismul, grupata in jurul revistei "Viata romaneasca", condusa o lunga perioada de G.

Ibraileanu, care a orientat aceasta grupare poporanista catre un sentiment de "simpatie" si "solidaritate" fata de taranime.
Daca orientarea samanatorista si cea poporanista s-au concretizat inaintea Primului Razboi Mondial, gandirismul se manifesta in perioada interbelica, impartind colaboratorii revistei in doua tabere. Pe de o parte Lucian Blaga, in articolul program "Revolta fondului nostru nelatin" imrpima o noua atitudine in ceea ce priveste originea poporului roman.

Daca marii cronicari ai secolului al XVII-lea s-au straduit sa demonstreze apartenenta poporului roman la latinitate, Lucian Blaga indeamna catre redescoperirea rudimentelor de cultura dacica, tracica, pe care civilizatia latina nu le-a putut inabusi. Intoarcerea catre origini si mituri este inteleasa ca unica modalitate de conservare a unei culturi aflata sub amenintarea civilizatiei. "Sa fin din cand in cand barbari", indemna el, acordand cuvantului barbar sensul originar, acela de "nelatin".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.