Traditionalismul - Aci sosi pe vremuri

Trimis la data: 2013-05-02
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 7.14 / 10
Downloads: 0
Autor: Gabi anghel
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Traditionalismul este o miscare literara, manifestata in perioada interbelica, a carei ideologie se cristalizeaza in jurul revistei ,,Gandirea". Ideologia traditionalista se defineste in antiteza cu modernismul lovinescian si preia elemente din orientarile anterioare: samanatorismul si poporanismul. Aparuta la Cluj, in 1921, revista ,,Gandirea" va reuni printre colaboratori pe L.Blaga, T.Arghezi, Ion Pillat si V.Voiculescu. pentru inceput revista isi propune sa apere ,,romanismul", adica ceea ce este specific ,,sufletului national".
Din samanatorism preia ideea ca istoria si folclorul sunt domeniile relevante ale specificului unui popor, la care gandiristii vor adauga componenta spirituala a sufletului taranesc: ,,constiinta religioasa ortodoxa". Un poet reprezentativ in lirica romaneasca interbelica pentru ilustrarea acestei orientari literare este I.Pillat. traditionalismul poetic al lui I.Pillat se exprima in acelasi timp cu modernismul poetic.

Autorul reia vechile teme ale traditionalismului romanesc prezente in pastelurile lui Alecsandri sau frecvente in poezia si proza samanatorista sau poporanista sustinute insa cu alte mijloace: trecutul istoric si folclorul, natura asociata lumii satului, in vreme ce mijloacele artistice si viziunea poetica a lui I.Pillat sunt influentate de sensibilitatea contemporana a vremii, marcata de prezenta simbolismului si a modernismului poetic. Intr-o prima etapa poetica, I.Pillat este influentat de parnasianism;

de la acesta preia cultul formei perfecte, ideea asimilarii poeziei cu pictura, evocarea obiectelor intr-o maniera plastica si interesul pentru peisaje si culturi exotice.. instrainarea eului si nevoia de recuperare simbolica a trecutului au consecinte asupra formei de pastel spiritual a poeziei lui I.Pillat, ca si asupra motivelor care dau aspect concret discursului sau poetic: vatra, amintirea, toamna, ratacirea, dezradacinarea etc.

Volumul care ilustreaza in gradul cel mai inalt traditionalismul poetic al lui I.Pillat este ,,Pe Arges in sus" in care este inclusa si poezia ,,Aci sosi pe vremuri". Inca din titlu, locutiunea adverbiala ,,pe vremuri" defineste un timp trecut, devenit pretext al rememorarii. Este sugerat in acelasi timp, motivul central - trecerea ireversibila a timpului - in jurul caruia se organizeaza intregul discurs liric, care din acest motiv ia forma unei meditatii.

In titlu, prezenta adverbului ,,aci" defineste un spatiu care in poezie este exprimat prin cateva sintagme: ,,casa cu obloane si pridvor", ,,codru", ,,lanuri de secara", ,,campie", ,,sat", toate apartinand unui decor rustic si fiind reprezentative pentru un specific national, elemente ale poeziei traditionaliste. In acelasi timp, adverbul ,,aci" poate sugera opozitia cu adverbul ,,acolo", definind un alt spatiu, cel urban, desacralizat, care indeamna la intoarcerea spre trecut.

Discursul liric este organizat in doua parti care impun doua tipuri de lirism: unul obiectiv, cu elemente de naratiune, apartinand primei parti, altul, subiectiv, in care eul poetic isi face simtita prezenta, aceasta antiteza fiind sugerata in text si de formele verbale la persoana a III-a, in prima parte a poeziei si persoana a II-a in partea a doua a textului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.