Traducerile in limba romana ale piesei shakespeariene The Taming of the Shrew

Trimis la data: 2014-01-09
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.70 / 10
Downloads: 0
Autor: liocutza
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
William Shakespeare s-a nascut la 23 aprilie 1564 in Stratford-sur-Avon fiind fiul lui John Shakespeare (negustor de manusi) si Mary Arden si se presupune ca scoala o face la Scoala de Gramatica din Stratford. De multe ori se vorbeste despre exerienta lui din 1579, cand avea 15 ani iar o femeie s-a inecat intr-un sat invecinat, nestiindu-se sigur daca a fost accident sau sinucidere ceea ce preia mai tarziu in "Hamlet" prin moartea Ofeliei.
In 1852, la 18 ani Shakespeare se insoara cu Anne Hathaway, mai mare cu 8 ani ca el, cu care concepe trei copii, Susanna, si gemenii Hamnet si Judith iar Hamnet moare la varsta de 11 ani.Intre 1593 si 1594 scrie doua poeme pe teme erotice "Venus si Adonis" si "Violul Lucretiei" dar primele lucrari oficiale de Shakespeare sunt Richard III si cele trei parti din Henry VI, scrise la inceputul anului 1590 perioada favorabila pentru drama istorica.

Ca dramaturg, a scris unele dintre cele mai puternice, daca nu cele mai putenice tragedii si numeroase comedii. De asemenea, a scris 154 de sonete si multe poezii. Dintre acestea, unele sunt considerate drept cele mai stralucitoare opere scrise vreodata in literatura, datorita priceperii lui. Se crede ca majoritatea operei a scris-o intre 1585 si 1613, desi datele exacte si cronologia pieselor de teatru atribuite lui nu se cunosc cu exactitate. Intreaga sa opera este alcatuita din aproape 38 de piese de teatru, 154 de sonete, 2 lungi poeme narative, precum si alte multe poezii. Piesele lui de teatru au fost traduse in aproape fiecare limba si jucate mai des decat cele ale oricarui alt dramaturg.

La 20 aprilie 1616 omenirea il pierde pe marele Shakespeare dar ii ramane opera sa de neegalat.Loise Biber spune despre Shakespeare ca "..este un geniu colosal, bogat in fantezii" (247) iar despre cunoasterea psihologiei timpurie a lui Shakespeare, Sylvio declara ca acesta.Inaintea tuturor filosofilor si a aristilor a inteles ca psychologia omului e o sciinta practica, cu cauzele i nom a>>�nsusi, si nu o sciinta metafizica cu causele in vezduh ori in mana cutarui inger pazitor, ori a cutarui Dumnedeu cu vointa nehotarata. (175)
In Romania au fost multe interpretari ale lui Shakespeare din partea multor romani cunoscuti ca N.Iorga, Camil Petrescu, Tudor Vianu, Al.Filippide si nu numai.

Piesa "The Taming of the Shrew" are in centru doua iubiri, a Katherinei si a Biancai. Cele doua fete a lui Baptista sunt initial opuse, una buna, un area si au un final prin casatorie. Interesantul vine din faptul ca Bianca, din blanda devine nesupusa sotului iar Katherina din scorpie devine supusa. Metodele prin care Katherina se schimba, felul cum o schimba sotul, Petruchio si in general dorinta darbatilor din acesta comedie de a domina femeile si de a fi atat de superioare lor "este greu ca piesa sa nu se vada ca una misogina" caci femeia este considerata ca un bun personal, ca o marfa. De fapt aici "Shakespeare creeaza o comedie care exploreaza aspect ingrijoratoare elisabetane de gen" .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.