Traficul ilicit de droguri si terorismul

Trimis la data: 2015-10-23 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 29 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Ionela_C Dimensiune: 642kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In ultimii ani, flagelul drogurilor reprezinta fenomenul cel mai complex, profund si tragic al lumii contemporane, in conditiile in care, anual, miliarde de dolari si sute de mii de oameni sunt angrenati in acest mariaj al mortii numit "Traficul si consumul ilicit de droguri". In perspectiva anilor viitori, amploarea acestui fenomen este deosebit de ingrijoratoare si datorita faptului ca nu exista o statistica clara si precisa a productiei, traficului, consumului si numarului celor decedati din cauza drogurilor.

Criminalitatea creata de droguri, prin consecintele sale de ordin social, economic, medical, cultural si politic cauzeaza prejudicii considerabile nu numai intereselor de stat, dar si celor ale societatii, ale multor persoane particulare, atenteaza la viata si sanatatea cetatenilor, influenteaza in mod demoralizator asupra constiintei si comportamentului oamenilor.
Ingrijorarea specialistilor in materie (medici, psihologi, sociologi, profesori, ziaristi, functionari din diferite organisme statale, specialisti cooptati in organizatii neguvernamentale) este alimentata,

in primul rand, de mondializarea crescanda a acestei problematici si de stergerea, tot mai rapida, a distinctiei, existente intr-o recenta anterioritate, intre tarile producatoare, consumatoare si de tranzit.
Un exemplu elocvent, din acest punct de vedere, il constituie escaladarea problematicii in Romania incepand cu anul 1990, cand traficul ilicit si abuzul de droguri au surclasat toate pronosticurile specialistilor, astfel ca dintr-o tara de "tranzit" a devenit una "consumatoare de droguri".

Alarma sociala nascuta din proliferarea, fara precedent, a drogurilor conduce la ideea, deloc multumitoare, ca strategiile de lupta adoptate impotriva acestui fenomen, in general vorbind, de catre comunitatea mondiala si de Guvernul Romaniei, in special, s-au dovedit a fi ineficiente.In prezent, traficul ilicit de droguri este o activitate criminala foarte lucrativa, cu caracter supranational, care actioneaza in conformitate cu legile economiei de piata, avand drept scop imediat alimentarea centrelor de consum si, ca finalitate, obtinerea unor enorme beneficii, ceea ce presupune,in mod justificat, interesul statului de a-si orienta, in mod cat mai eficient, propria politica in lupta antidrog, pentru apararea sanatatii propriilor cetateni si salvarea valorilor socio-morale.

Insa, fiecare stat (ba chiar colectivitatile sociale din interiorul unei tari) are anumite "particularitati", create de asezarea geografica, de traditii, religie, cultura si nu in ultimul rand, de diversitatea si disponibilitatea drogurilor, la un anumit moment dat. Aceste specificitati trebuie corelate cu calitatea masurilor preventive si punitive luate de organele statale cu asemenea atributiuni. Iata de ce la orientarea politicii noastre, trebuie sa se ia in consideratie "profilul"traficului ilicit de droguri existent pe teritoriul Romaniei in raport cu numerosi alti factori.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.