Transferul de tehnologie

Trimis la data: 0000-00-00 Materia: Economie Nivel: Liceu Pagini: 84 Nota: / 10 Downloads: 20
Autor: Oreste Dimensiune: 84kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Există puternice raţiuni de ordin economic în această privinţă, dezvoltarea economică a tuturor ţărilor, aşa cum se arată întru-unul din documentele programatice supus de România Adunării Generale în 1975, reclamând accesul larg, fără discriminări sau bariere, al tuturor statelor la cuceririle ştiinţei şi tehnicii contemporane. Posibilitatea de a beneficia de cuceririle ştiinţei şi tehnicii reprezintă o condiţie a progresului multilateral al fiecărei ţări slab dezvoltate, a valorificării resurselor în folosul tuturor, a realizării unor schimbări economice internaţionale eficiente şi reciproc avantajoase. (Poziţia României cu privire la instalarea unei noi ordini economice internaţionale). Mijlocul cel mai important în vederea realizării acestui obiectiv este realizarea unui larg transfer de tehnologie modernă, asigurarea asistenţei tehnice în toate domeniile de dezvoltare, precum şi promovarea şi stimularea cercetării ştiinţifice în ţările în curs de dezvoltare.

CAPITOLUL I
TRANSFERUL DE TEHNOLOGIE ÎN
COMERŢUL INTERNAŢIONAL

SECŢIUNEA 1 Noţiuni generale

Condiţiile de dominaţie şi exploatare în care au fost menţinute tinerele state suverane, ţări în curs de dezvoltare, le-au ţinut departe de progresele ştiinţei şi tehnicii şi le-au împiedicat să participe la revoluţia ştiinţifică şi tehnică şi să beneficieze de rezultatele ei. Cuceririle ştiinţei şi tehnologiei moderne trebuie să fie considerate ca un bun comun al întregii umanităţi, toate popoarele beneficiind de aceste cuceriri.
Există puternice raţiuni de ordin economic în această privinţă, dezvoltarea economică a tuturor ţărilor, aşa cum se arată întru-unul din documentele programatice supus de România Adunării Generale în 1975, reclamând „accesul larg, fără discriminări sau bariere, al tuturor statelor la cuceririle ştiinţei şi tehnicii contemporane. Posibilitatea de a beneficia de cuceririle ştiinţei şi tehnicii reprezintă o condiţie a progresului multilateral al fiecărei ţări slab dezvoltate, a valorificării resurselor în folosul tuturor, a realizării unor schimbări economice internaţionale eficiente şi reciproc avantajoase.” (Poziţia României cu privire la instalarea unei noi ordini economice internaţionale). Mijlocul cel mai important în vederea realizării acestui obiectiv este realizarea unui larg transfer de tehnologie modernă, asigurarea asistenţei tehnice în toate domeniile de dezvoltare, precum şi promovarea şi stimularea cercetării ştiinţifice în ţările în curs de dezvoltare.
Atât transferul de tehnologie, cât şi asistenţa tehnică şi dezvoltarea cercetării ştiinţifice naţionale se realizează şi se dezvoltă într-un cadru juridic de principii şi norme care aparţin, în special, dreptului de proprietate industrială.
Astfel, în domeniul transferului de tehnologie, declaraţia cu privire la instaurarea unei noi ordini economice internaţionale a formulat principiul participării ţărilor în curs de dezvoltare la avantajele ştiinţei şi tehnicii moderne şi promovării transferului de tehnologie în scopul creării unei structuri tehnologice autohtone corespunzătoare.
Pentru crearea cadrului juridic internaţional necesar acestui transfer, programul de acţiune a stabilit o serie de obiective, printre care, pe primul plan, figurează elaborarea unui cod internaţional de conduită pentru transferul de tehnologie în funcţie de necesităţile şi condiţiile predominante, în ţările în curs de dezvoltare.
Alte principii generale conţinute în programul de acţiune sunt: acordarea de acces în condiţii îmbunătăţite la tehnologia modernă şi adaptarea acestor tehnologii la condiţiile economice, sociale şi ecologice specifice, precum şi la diferitele trepte de dezvoltare a ţărilor respective, extinderea în mod simţitor a asistenţei date de ţările dezvoltate ţărilor în curs de dezvoltare în privinţa programelor de cercetare şi dezvoltare şi în crearea unei tehnologii autohtone adecvate; adaptarea practicii comerciale care reglementează transferul de tehnologie la cerinţele ţărilor în curs de dezvoltare şi implicarea oricărui abuz din partea furnizorului.
Pentru a transfera însă dreptul de proprietate industrială într-un instrument eficace pentru lichidarea subdezvoltării şi înlăturarea decalajelor economice existenţiale, este necesară o reevaluare a principiilor şi instituţiilor sale fundamentale într-un dublu scop: pe de o parte, pentru a pune la dispoziţia ţărilor în curs de dezvoltare o reglementare internă corespunzătoare nevoilor lor specifice, iar pe de altă parte, pentru a fixa coordonatele eforturilor de reaşezare necesară a reglementărilor internaţionale care au pus bazele unei cooperări, în prezent centenare, la un moment în care problemele şi obiectivele erau foarte diferite de cele pe care le urmăresc azi popoarele şi care şi-au găsit expresia în Carta drepturilor şi îndatoririlor economice ale statelor.
Protecţia juridică a proprietăţii industriale rămâne una din condiţiile prosperităţii economice naţionale şi ale dezvoltării ulterioare a colaborării internaţionale, în scopul instaurării unei noi ordini economice, dar sub condiţia revizuirii şi adaptării sistemului existent.
Organisme cum ar fii CNUCED, ONUDI sau OMPI au publicat numeroase lucrări cu privire la contractul ce transfer de tehnologie în favoarea ţărilor în curs de dezvoltare. La fel, naţiunile Unite asigură prestaţii de informare în materie, la care întreprinderile pot avea acces prin intermedierea guvernelor lor. Există, de asemenea, numeroase Ghiduri contractuale şi modele contractuale.
Redactarea unui contract de transfer de tehnologie trebuie să fie în special îngrijită. În primul rând, trebuie să se ţină cont de legislaţiile în vigoare în ţările exportatoare, respectiv importatoare de tehnologie. Analiza textelor este absolut necesară putând fi considerată ca de aplicare imediată.
În cursul negocierilor precontractuale, revelarea anumitor elemente ale cunoştinţelor care vor fi transferate este inevitabilă. Drept urmare, este obligatoriu să se întocmească un contract preliminar care să garanteze secretul asupra acestor dezvăluiri şi interdicţia de a le folosi în cazul eşuării negocierilor, care să conţină clauze penale de o valoare ridicată.
Contractul va trebui să conţină clauze foarte clare şi variate, având fiecare o importanţă deosebită. Vor trebui să fie prevăzute modalităţi precise pentru fiecare operaţie în parte: comunicarea documentelor, formarea profesională, comunicarea know-how-ului, licenţelor de brevete etc.
În sfârşit, obligaţiile fiecărei părţi vor trebui să fie precise, în special, cu privire la beneficiarul transferului, obligaţia păstrării secretului, comunicarea modificărilor aduse tehnologiei şi interdicţia exportului cunoştinţelor.
Controlul acestor obligaţii nu este întotdeauna uşor de realizat, şi, ca urmare, cea mai bună protecţie va fi avansul tehnologic, ceea ce împinge la o accelerare conceptuală şi la avans împotriva deprecierii produselor şi tehnicilor.


SECŢIUNEA 2 Definirea noţiunii - transfer de tehnologie

În cadrul schimburilor economice internaţionale, un loc important îl ocupă comerţul cu inteligenţă umană. Elementul esenţial în această formă de comerţ este transferul sau schimbul de tehnologie.
Potrivit opiniei unor autori francezi, aportul de tehnologie, de know-how, de mărci, brevete etc. constituie fapta unei singure părţi şi sunt renumerate de cealaltă parte. Aşadar, ele nu sunt efectuate pe riscul fiecărei părţi, iar contraprestaţia lor nu este reuşită proiectului comun, ci vărsarea renumeraţiei. Deci, părţile au interese diferite, deşi ele sunt convergente.
În opinia aceloraşi autori francezi, în sens restrâns, transferul de tehnologie este comunicarea în schimbul unei renumeraţii a oricăror cunoştinţe tehnice încă inaccesibile publicului şi nebrevetate. În sens larg, totuşi, expresia desemnează contractele complexe cuprinzând în acelaşi timp o licenţă de brevet şi comunicarea elementului de know-how necesar exploatării sale, elemente ştiinţifice şi tehnice dar şi eventual „savoir-faire commercial”.
În doctrina românească, noţiunea de „transfer de tehnologie” a fost definită de mai mulţi autori.
Aşadar, potrivit opiniei Brânduşei Ştefănescu şi lui Octavian Căpăţână, transfer de tehnologie reprezintă o operaţiune internaţională complexă, implicând aspecte economice, tehnico-ştiinţifice şi tehnologia necesară dezvoltării transferului de tehnologie. Se concretizează, în principal, în realizarea de proiecte de investiţii şi cuprinde: exportul-importul de maşini, utilaje, echipament şi alte bunuri de investiţii, asigurarea serviciilor necesare pentru amplasarea, construirea şi punerea în funcţiune a obiectivului de investiţii; asigurarea condiţiilor pentru însuşirea cunoştinţelor tehnico-ştiinţifice; pregătirea corespunzătoare a forţei de muncă în ţara beneficiară. Principalele condiţii impuse de realizarea unui transfer de tehnologie avantajos sunt: transferul unei tehnici utile şi potrivite cu condiţiile existente în ţara primitoare; protecţia proprietăţii industriale; realizarea unor condiţii neoneroase; absenţa condiţiilor politice.
O definiţie complectă a transferului internaţional de tehnologie este dată de profesorul universitar doctor Mircea N. Costin. Potrivit acestuia, transferul internaţional de tehnologie constituie expresia ce desemnează în mod generic orice tranzacţie asupra tehnologiei considerată în sens larg, vizând transmiterea de către deţinătorul de tehnologie către beneficiar a cunoştinţelor cu privire ...

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.