Transformatoare electrice

Trimis la data: 2015-01-28 Materia: Fizica Nivel: Liceu Pagini: 17 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Anca_M Dimensiune: 92kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Transformatorul electric este un aparat electromagnetic static cu ajutorul caruia se transfera energia din circuitul primar in circuitul (circuitele) secundare izolate de primul, prin intermediul unui circuit magnetic comun. Transferul de energie se efectueaza in conditiile maririi sau micsorarii tensiunii, conform cerintelor concrete ale aplicatiei.3.1.1 Constructia si principiul de functionare
Corespunzator definitiei, din punct de vedere functional, transformatorul se compune din:
- o infasurare (bobina) primara
- una sau mai multe infasurari (bobine) secundare
- miezul magnetic comun pe care sunt plasate infasurarile.
Principiul constructiv al transformatorului rezulta din figura 3.01.

Infasurarea primara si infasurarea (rile) secundara sunt inlantuite de fluxul magnetic comun care asigura transferul de energie din circuitul primar in cel (cele) secundar(e) si de aici in sarcina .
Fiecare infasurare genereaza si un flux de dispersie care nu se inchide in circuitul magnetic comun.
Transformatoarele indeplinesc doua functii esentiale si anume:
- transforma parametrii electrici (U,I) conform cerintelor impuse de aplicatie

- izoleaza electric circuitul consumatorului de cel al sursei de energie in cazul in care potentialele acestuia sunt periculoase sau daca aplicatia impune acest lucru.
Transferul de energie se face astfel: energia electrica a sursei ce alimenteaza primarul se transforma in energie magnetica care iar acesta se "trece" din nou in energie electrica accesibila la bornele secundarului.
Rezulta ca reluctanta Rm trebuie sa fie cat mai mica, ceea ce atrage dupa sine necesitatea confectionarii circuitului magnetic din materiale specile cu permeabilitate cat mai mare.

Totodata se cunoaste ca, in circuitele magnetice masive apar curenti turbionari ce cauzeaza pierderi importante. Pentru reducerea acestora circuitul magnetic (miezul) transformatorul se confectioneaza din foi de tabla (tole) izolate intre ele si avand o rezistenta electrica mare obtinuta prin adaugare de siliciu in structura materialului feromagnetic.

Transformatoarele cu puteri mai mari de 5 kVA se introduc in cuve metalice, umplute cu ulei in scopul imbunatatii evacuarii caldurii datorate pierderilor in transformator si evitarea incalzirii excesive a bobinajului, temperatura maxima admisa a acestuia situandu-se in jurul valorii de 70oC. Cuva este prevazuta cu tevi sau ondulatii pentru marirea suprafetei de schimb de caldura cu exteriorul.
Pentru racire se utilizeaza si lichide sintetice neinflamabile.
Reprezentarea conventionala a transformatorului
se realizeaza prin unul din modurile prezentate in figura 3.04.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.