Transmiterea urmaririi penale

Trimis la data: 2014-09-10
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 2
Autor: ioanagirl10
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Potrivit Conventiei europene privind transferul de proceduri in materie penala orice stat contractant va avea competenta de a efectua urmarirea, conform propriilor legi penale, a oricarei infractiuni careia i se aplica legea penala a unui alt stat contractant.
In legislatia noastra, art. 110 din Legea nr.302/2004 privind cooperarea judiciara internationala, modificata si completata, arata ca transferul de proceduri in materie penala poate fi solicitat in cazul in care statul solicitat are competenta de jurisdictie in cauza iar extradarea nu poate fi ceruta ori, in cazul in care s-a solicitat extradarea, cererea a fost respinsa.
In cazul in care o persoana este suspectata de a fi comis o infractiune conform legii unui stat contractant, acel stat poate solicita unui alt stat contractant sa inceapa urmarirea in cazurile si conform conditiilor prevazute de prezenta Conventie.
Daca, conform prevederilor acestei Conventii, un stat contractant poate solicita unui alt stat contractant sa inceapa urmarirea, autoritatile competente ale primului stat vor lua in considerare aceasta posibilitate.

Urmarirea nu poate fi exercitata in statul solicitat decat atunci cand fapta in legatura cu care s-a solicitat inceperea urmaririi ar fi infractiune in cazul comiterii pe teritoriul acestui stat si cand autorul ar fi pasibil de o condamnare si in baza legilor acestui stat.
Daca infractiunea a fost comisa de o persoana investita cu o functie publica in statul solicitant sau cu privire la o persoana investita cu o functie publica la o institutie ori la un bun care are caracter public in acest stat, aceasta va fi considerata in statul solicitat ca si cum ar fi fost comisa de o persoana investita cu o functie in acest stat sau cu privire la o persoana, institutie ori bun corespunzand, in acest din urma stat, aceluia ce face obiectul infractiunii.

Un stat contractant poate solicita unui alt stat contractant sa inceapa urmarirea in unul sau mai multe dintre cazurile urmatoare:
a) daca acuzatul are resedinta obisnuita in statul solicitat;
b) daca acuzatul este cetatean al statului solicitat sau daca acest stat este statul sau de origine;
c) daca acuzatul executa sau urmeaza sa execute o pedeapsa privativa de libertate in statul solicitat;

d) cand acuzatul face obiectul, in statul solicitat, al unei urmariri judiciare pentru aceeasi infractiune sau pentru alte infractiuni;
e) daca se considera ca transferul urmaririi este justificat prin interesul de a descoperi adevarul si, mai ales, daca elementele de proba cele mai importante se gasesc in statul solicitat;
f) daca se considera ca executarea unei eventuale condamnari in statul solicitat este susceptibila sa amelioreze posibilitatile de reintegrare sociala a condamnatului;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.